onsdag 14 januari 2009


Sundin vet vad som krävs

NHL Debutveckan är avklarad och Vancouver är lugnat. I alla fall för den här gången.

Mats Sundin bildade kedja med förre Toronto-lagkompisen Kyle Wellwood i segerdebuten över Edmonton med 4-2 förra veckan.

- Det var skönt att få den första matchen överstökad, sade Sundin till espn.com, då.

Svensken själv är inte helt van vid att ansluta till ett nytt lag under en pågående säsong – med tanke på att klubben han nu spelar i, bara är den tredje i karriären. (Quebec, Toronto och nu Vancouver)

Men några problem tror jag inte det blir - Sundin vet vad som krävs.

Några större anpassningssvårigheter till spelet tror jag heller inte Sundin kommer att få - då rutinen säger mer än om hur debuten gick förra veckan. (Noll poäng och noll skott samt 15 minuter i en arena med skrikande och hurrande fans – plussade säkerligen till några poäng på Sundins moralkonto).

Men.

Natten till idag (onsdag) åkte man på en förnedrande förlust New Jersey med 3-5.

Siffrorna säger kanske att det var jämt, men Vancouver tycks ha lagt ner några växlar i det grymma spel man hade innan Sundin kom med i gänget. Dessutom var New Jersey riktigt riktigt heta hela matchen igenom och i alla delar av spelet.

Tredje raka förlusten inatt alltså och femte raka hemmaförlusten.

Sundin är formmässigt långt ifrån sitt rätta jag, och laget tycks bara skrinna runt och vänta på att svenskan ska göra allt på isen.

Men det är väl så när hypen lagt sig. Det sätter sig i huvudet. Att få en storstjärna till sitt lag påverkar inte bara fansen, media och andra lag i ligan – det påverkar kanske mest den egna truppen och kemin inom laget.

En liten svacka nu, men ingen som blir långvarig, enligt mig.

På torsdag väntas lagkaptenen Roberto Luongo göra comeback - efter ljumsskadan.

En välbeövlig boost med andra ord.