onsdag 3 juni 2009

Reducerat i matchserien
Stanley Cup-slutspelet 08-09

Pittsburgh Penguins reducerade matchserien mot Detroit Red Wings till 1-2 i matcher, genom onsdagens seger med 4-2 på hemmaplan.

Ryske backstjärnan Sergei Gonchar satte 3-2 i power-play sent i den tredje perioden - vilket också blev matchavgörande.

Jonathan Ericsson åkte på en interference, och blev syndabock då Pittsburgh satte sitt andra powerplay-mål för kvällen.

Matchens sista mål satte Maxime Talbot i öppen kasse, en minut från slutet. Han gjorde också Pittsburghs första mål i matchen.

- Vi har hittat vårt sätt att spela nu. Hoppas det fortsätter, säger Sidney Crosby till CBC-sport efter matchen.

Evgeni Malkin fortsätter att leverera assist och stod för hela tre stycken i 4-2-segern.

Ville Leino fick fortsatt förtroende och stod för en assist i matchen. Valtteri Filppula blev poänglösa, men spelade stundtals lysande på sin centerposition.

Nu väntar returmöte för lagen i Mellon Arena på torsdag.

----------------------------------------------------------

...nu kan vi konstatera:

..att det är matchserie igen!
!

...att Crosby, Malkin och Penguins levererade det hemmafansen krävde. Poäng, seger och en målfest (sett till en jämn och tät Stanley Cup-finalserie)!

...att Detroit ändå kanske kommer att behöva skadade Pavel Datsyuk mer än vad man anar.

...att Marc-Andre Fleury i Pittsburgh levererade mellan stolparna. 27 räddningar i segern.
Vilket inte kunde komma lämpligare än just i den här matchen. Chris Osgood visade upp mediokra 20 räddningar och darrigt spel.

...att Detroit-coachen Mike Babcock körde med en massa olika kedjekombinationer under matchens första tio minuter. Bara för att kunna neutralisera Crosby och Malkin.

Men vad hjälpte det?

----------------------------------------------------

Ändå känns det som att närmar sig en repris från förra året (4-2 i matcher till Wings).

Detroit ska vara kapabla att ta hem detta, då man har hemmaplan i match nr 5. En hemmaplan man i princip är oslagbar på i slutspelssammanhang.

På torsdag är det returmöte i Pittsburgh, då det är dags för match nr 4. Vinner Pittsburgh där - får bucklan kanske en ny adress att åka till 2009.

Penguins vann Stanley Cup senast 1992. Samt året före. Vilket också är deras två enda segrar i historien.

Detroit har vunnit har tagit hem bucklan 11 gånger.