söndag 31 maj 2009

Detroit snäppet vassare i match 1
Stanley Cup-slutspelet 08-09

Detroit vann natten mot söndagen den första finalmatchen över Pittsburgh med 3–1 på hemmaplan. Chris Osgood (matchens lirare) bidrog stort till segern efter 31 räddningar.

Snyggaste räddningen i matchen var helt klart då Evgeni Malkin kom fri, och sköt mot högra krysset. Osgood stod för en fantomräddning och ställningen 1–1 stod sig.
– Stort, särkilt i det läget. Hade de gjort mål då hade det blivit tungt, säger Nicklas Lidström till svt.sport.

Brad Stuart inledde målskyttet med att göra 1–0 vid tiden 13.38 i den första perioden.

Pittsburghs mål till 1–1 gjordes av Ruslan Fedotenko på en målvaktsretur.

Johan Franzén gjorde ledningsmålet till 2–1 i den andra perioden.

3–1 gjorde amerikanen Justin Abdelkader, vilket blev hans första NHL-mål i karriären. Assisterade gjorde finländaren Ville Leino. Assistpoängen var hans första i ett NHL-slutspel någonsin.

...om vi ser till statistiken i finalserier, så har 78 procent av de lag som vunnit den första matchen också tagit hem bucklan.Matchserien känns 50–50 och jag tror helt klart Pittsburgh kan höja sig ett snäpp till returmötet på Detroits hemmaplan redan natten mot måndag.

Tomas Kopecky, Pavel Datsyuk och Kris Draper är fortsatt skadade. Nicklas Lidström var dock tillbaka i spel i 3–1–segern, och spelade mest av alla i laget – 24 minuter.

Matchfakta, Stanley Cup-final 1:

1:a perioden: 1-0 (13.38) Brad Stuart, 1-1 (18:37) Ruslan Fedotenko (Evgeni Malkin).

2:a perioden: 2-1 (39:02) Johan Franzén (Brian Rafalski, Henrik Zetterberg).

3:e perioden: 3-1 (42:46) Justin Abdelkader (Ville Leino)

Skott: Detroit 30 Pittsburgh 32 (11-7, 11-13, 8-12)

Utv: Detroit 2x2, Pittsburgh 1x2

Publik: 20 066