måndag 19 maj 2008


Den ryska maskinen har återvänt
...Ryssland slog Kanada i VM-finalen

ISHOCKEY-VM Ryssland vände och vann årets VM-final mot Kanada. Ryssland låg under med 4-2 långt in i den tredje perioden, innan Alexei Tereshenko och Ilya Kovalchuk kvitterat finalen, där sedan Kovalchuk med sitt andra mål för kvällen stänkte dit segermålet på övertid. VM-arenan i Quebéc tystnade, och sensationen var ett faktum. Den röda maskinen var tillbaka.

Rick Nash hade innan segermålet sprättat upp pucken på läktaren - och domarna stod för matchens mest känsliga utvisning. In på banan kom Rysslands Sergei Fedorov, Alexander Ovechkin, Ilya Kovalchuk och Alexander Semin.

Ovechkin passade, Kovalchuk siktade - och pucken satt säkert i krysset bakom Cam Ward i kanadensarnas mål. 4-5 till Ryssland i power-play och guldet var bärgat.

Förbannelse

Finalen erbjöd allt en final ska ha. Fart, mål, märkliga vändningar och framför allt spänningen som uppkom då Ryssland gick från underläge 2-4 till seger med 2-5.

Att en värdnation i ett ishockey-VM inte hade vunnit på 22 år, tillät sig inte Kanada tänka på desto mer innan matchen. Efteråt var det andra miner.

Hemmaförbannelsen, ja den håller fortfarande i sig.

Värdnationen Kanada har gått från klarhet till klarhet under hela VM, men när det verkligen gällde lyckades lönnlöven inte hålla Ryssland bakom sig.

Dany Heatley blev utsedd till turneringens mest värdefulla spelare, ett pris han mottog, men vägrade bli fotograferad med.

Rysslands storspelande Evgeni Nabokov i målet blev uttagen till All-Star femman i VM, och var tagen av att vinna guldet.
- Otroligt. Jag vet inte om jag någonsin upplevt något liknande. Jag är så stolt över hur killarna krigar sig tillbaka och aldrig ger upp. Det är en enormt skön känsla, säger Rysslands storspelande målvakt Jevgeni Nabokov till svenska TV 6.

Också gamla legendarer som Vjatjeslav Fetisov och Vladislav Tretjak var tagna av guldvändningen.
- Vårt land har fått nya hjältar i dag. Alla tittade på matchen. Helt otroligt. Jag är gladast i världen just nu, säger Fetisov.

Guldet var Rysslands första sedan 1993.