torsdag 8 maj 2008


Nu börjar VM - på allvar
…första gruppspelsomgången avklarad

ISHOCKEY-VM De tre första gruppspelsmatcherna har nu avverkats i årets upplaga av ishockey-VM. Halifax och Quebéc i Kanada står som värdar för landets i historien tredje världsmästerskap. Förhandsfavoriterna Kanada, Ryssland, Finland och USA, har motsvarat förväntningarna och ger sig nu in i turneringens andra skede. Ryssland ser hungriga ut, Finland bättre och bättre och Kanada som jagar ännu en medalj i VM-sammanhang, har redan guldsmak i munnen.

Den tidiga gruppfinalen mellan USA och Kanada blev VM:s första värdemätare. Ett USA som alltför ofta känns som en out-sider, trots att man år efter år placerar sig, låt oss säga, bland de sex bästa – visade att man kommer att bli att räkna med i fortsättningen. Tufft är dock att förstemålvakten i USA Tim Thomas nu finns på skadelistan. Hoppet om målvaktsposten står nu till Craig Andersson från Florida Panthers och den ryska ligaspelaren Robert Esche.

Kanadensisk stjärntrio

Stjärnspelare råder det ingen brist på i den här turneringen, där den kanadensiska stjärntrion med Dany Heatley, Ryan Getzlaf och Rick Nash visat upp sig från sin absolut bästa sida. Ryssen Alexander Semin och Finlands Mikko Koivu har överraskat, och har vuxit match efter match.

De små rinkarna gynnar framförallt NHL-lirarna, där anpassningsproblem till liten eller stor rink i år knappt existerat.

Vad gäller Finland, så har förbundskapten och kanadensaren Doug Shedden, infört en alltmer nordamerikansk hockey i laget, där nu många tror att just den taktiken ska kunna ta laget långt i turneringen. Finlands resultat de två senaste åren är en skön syn, trots att guldmedaljerna uteblivit. Silver i OS 2006, VM-brons 2006 och finalförlust mot Kanada förra året, är ett tecken på att det kan bli medalj i år igen. Det enda som oroar är backsidan. Klarar finnarna att hålla slottet rent framför Niklas Bäckström – kan det bli medalj i år igen. Dessutom anslöt den självklara ledaren Saku Koivu till laget tidigare i veckan, vilket gör forwardssidan ännu vassare.

Moviestar

Finsk hockey influeras som sagt idag av den nordamerikanska - på samma sätt som många andra länder tar efter den finska målvaktsskolan. På tal om att influeras, se bara på Olli Jokinen i intervjuer – där han alltmer börjar låta som en ingjuten äldre amerikansk moviestar.

Då vi pratar om förhandsfavoriter får vi heller aldrig glömma Tjeckien. I ett lag där underskattade Buffalo-spelaren Ales Kotalik med några av Phoenixspelarna, Martin Hanzal och Radim Vrbata – helt klart kan ruska om både ett och annat försvar bland toppnationerna. En liten varning för Tjeckien alltså, som med rätt motstånd i kvarten, kan gå hela vägen till final – om bara marginalerna i år hittar rätt.


Mitt tips till medaljerna blir:

Guld – Kanada

Silver – Ryssland

Brons – Tjeckien