måndag 19 maj 2008


Guldet bärgades till sist
- men inte av Kanada


ISHOCKEY-VM Slutresultatet i VM rynkar egentligen inte mångas pannor. Ett Ryskt guld och ett kanadensiskt silver var ett acceptabelt resultat, om kanske inte ännu mer ett bra resultat för hockeyn. Detta var trots allt det första ryska guldet sedan 1993. Guldmedaljören Ryssland har en intressant framtid framför sig, där nya spelare de senaste två-tre åren har blommat ut till verkliga super-stars.

Se bara på vilken energi Alexander Ovechkin har. 65 mål i NHL och nu ett VM-guld med Ryssland. Han vill spela för att vinna, och visar det.

Rysslands Evgeni Malkin, poängligatvåan i årets NHL var inte med i VM då hans Pittsburgh nu har chans att vinna Stanley cup - ryskt i spetsen där också med andra ord.

Inför OS i Vancouver 2010 kan ett ryskt landslag på pappret bli ett näst intill omöjligt motstånd, där bara Kanada möjligtvis skulle kunna rubba den röda lagmaskinen i den turneringen.

Tionde VM-medaljen

Finland, var favorit trots den bräckliga backbesättningen man ställde på benen i detta VM. Ett brons är absolut inget att skämas för, tvärtom. Skulle finnarna haft fyra-fem NHL-backar med i truppen, hade de med största sannolikhet spelat en VM-final i år.

Bronset var i alla fall Finlands tionde medalj i VM-sammanhang. Ett guld har det blivit, 1995.


(Det blev inget guld i år heller - för Finland)

Det finska spelet var ojämt genom hela VM-turneringen. Man började starkt mot Tyskland, och fortsatta knackigt, där man först fick se ett Finland man är vana att se i de bägge vinsterna mot USA. Mot Ryssland i semifinalen hade man inte mycket att hämta, då man klappade ihop totalt mot de passningskickliga guldmedaljörerna.

Ett stort plus till Finlands Niklas Bäckström, som gjorde en stark turnering, med tanke på att hjälpen av de finska oerfarna backarna inte alltid var den bästa. I bronsmatchen mot Sverige stämde dock allt för den finske stjärnkeepern, då han gjorde de där räddningarna han till vardags gör, i NHL.

4-0 vann Finland bronsmatchen med, då Stefan Liv fick chansen i det svenska målet. Henrik Lundqvist hade känningar i sina knän, och ansåg själv att han skulle klara av en sista match. Det gjorde dock inte Sveriges förbundskapten Bengt-Åke Gustavsson som nobbade Lundqvist och skickade upp honom på läktaren i den sista matchen. Den svenske burväktaren påstås ha blivit förbannad, och det fina samarbetat Gustavsson och Lundqvist haft, kanske rent utav rann ut i sanden efter den incidenten.

Tillbaks till Finlands insats igen, där jag måste framhäva unge Antti Pihlström. AHL-spelaren som har Nashville som nästa klubbadress - kommer med största sannolikhet att slå sig in i truppen till nästa säsong. Han, Mikko Koivu och Tuomo Ruutu är Finlands efterträdare då spelare som Selänne, Peltonen med flera lägger skridskorna på hyllan.

Teemu Selänne har nu redan gjort det, då han spelade sin sista match i landslagströjan, där bronset blev ett vackert avslut på hans landslagskarriär. Om han fortsätter i Anaheim? Ett år till tippar jag på, men det lutar åt ett nej tack, och en fortsättning på det drömliv han har i Kalifornien. "Allt handlar ju inte om hockey", som Selänne själv sa tidigare i år.

Klarade hedern

En stor heder åt Sverige som klarade av att sluta bland de fyra bästa, då de på förhand totalt dömts ut som förhandsfavoriter. 

Tjeckien föll på målsnöret och Slovakien klarade hedern då man spelar A-VM också nästa år.

USA föll mot sitt i turneringens jämnaste motstånd Finland, och kan inte klandras för en dålig insats.

Nästa år bär det iväg till Schweiz. Turneringen börjar lite tidigare än vanligt, vilket gör att vi säkerligen kommer att få se mindre utav NHL-spelarna. Den ryska inhemska hockeyn börjar bli bäst i Europa, och jag tror på förhand att den ryska lagmaskinen kanske lägger ett till VM-guld på meritlistan - redan nästa år.


All-Star femman i VM 2008:

Målvakt: Evgeni Nabokov, Ryssland

Backar: Mike Green, Kanada, Tomas Kaberle, Tjeckien.

Forwards: Dany Heatley, Kanada, Alexander Ovechkin, Ryssland, Rick Nash, Kanada.