onsdag 25 februari 2009


Finsk dominans i NHL - fortfarande
...”bäst i världen”

NHL För ett par år sedan förbryllades många och inte minst jag själv, av den otroliga finska målvaktsfödseln.

Än har inget förändrats.

I nordamerika häpnar man fortfarande över Finlands tillgång på så många duktiga målvakter.

Bara kanadensare och ryssar kan mäta sig med de finska burväktarna, anser man.

Finländarna har en framträdande roll i NHL, där Kiprusoff, Bäckström, Toskala, Lehtonen och Rinne är förstavalet i sina respektive lag.

Antero Niitymäkis form under OS i Turin 2006 var ingen tillfällighet. Om Martin Biron inte skulle finnas med i Philadelphias målvaktsskara – skulle Niitymäki vara klar förstemålvakt. Just nu är han delad etta. Hans form just nu i segerhungriga Flyers kan ingen klaga på.


Stanley cup-final i år?


Här är de som levererar:

Miikka Kiprusoff, Calgary

- Mr Calgary, vägrar spela mindre än 70 matcher per grundsäsong. Men ”struntar” oftast i att ställa upp för det finska landslaget.
Om jag själv nästan skulle spela 70 matcher plus slutspel som målvakt i NHL varje säsong. Tror jag inte det skulle kännas alltför obekvämt med att tacka nej till en landslagsplats till ett VM, som exempel.
Kiprusoff blir en av de viktigaste nycklarna i Vancouver 2010. Om han tackar ja till spel.

Nicklas Bäckström, Minnesota

- Bäckström är enligt mig bäst i NHL av finländarna. Statistikmässigt och spelmässigt. Han har allt. Det som saknas är en stor framgång. Kan Minnesota gå långt i årets slutspel (förutsatt att de tar sig dit), blir Bäckström lika stor som Kiprusoff – om inte större.

Vesa Toskala, Toronto

- Toskala, Toskala. Toronto är glada över sin målvakt trots att statistiken dalar neråt. Märkligt. Finländaren är en riktigt bra målvakt, det gäller bara att plocka fram det i honom. Om han inte själv kan göra det, tror jag heller inte Toronto kan göra det.
Om Toskala ska nå något som helst framgång behöver Leafs se över sin laguppställning. Om man inte börjar värva något offensivt med målskytte i sinnet, börjar jag snart bli orolig.
Toskala orkar inte missa slutspel hur många gånger som helst. Varför inte flytta tillbaka till San Jose igen?
Antero Niitymäki, Philadelphia

- Niitymäki krigar rejält i ”Philly”. Martin Biron är inte längre ensam etta. Skönt att se att Flyers använder sig av båda sina målvakter lika mycket. Niitymäki förtjänar speltid, och jag tror detta kan göra laget till en Stanley cup-favorit då slutspelet drar igång.

Kari Lehtonen, Atlanta

- Kari Lehtonen. Vet inte om jag ska säga att han är överskattad eller underskattad. Om han skulle fått gå skadefri skulle situationen sett annorlunda ut än vad den gör idag. Lehtonen fick aldrig ut den där fenomenala potentialen han hade för ett par år sedan.

Ett klubbbyte här skulle vara den bästa tänkbara lösningen. Varför inte redan den här säsongen?


Pekka Rinne, Nashville

- Rinne, väldigt anonym i Europa, men en ny publikfavorit i Nashville. Har gjort ett jävlaranamma till jobb den senaste månaden. Han är nu förstavalet Trashers.

Förra säsongens stora överraskning Dan Ellis, är nu back-up mot allas förvåning.
Då Finland spelar VM i vår, välkomnar jag Rinne till laget med öppna armar. Förutsatt att Nashville missar slutspelet.


...och fler talanger är på gång:

Tuukka Rask, Boston

- Boston ger honom den tid han behöver. Onödigt att köra igång en hype över honom, likt Atlanta gjorde med Kari Lehtonen. Om Rask stannar i Boston, blir han ersättare till Tim Thomas inom ett par säsonger. Spelar just nu topphockey i farmarlaget.

Karri Rämö, Tampa Bay
- Har haft det lite tungt i Tampa. Men felet ligger inte i honom enligt mig, det ligger i klubbledningen. En trade här skulle ge Rämö en skjuts uppåt i karriären.
Har i alla fall gjort ett par riktigt bra insatser i Tampa under februari månad. Är kanske trots allt på väg att spela till sig en förstaplats i målet - precis som Rinne gjort i Nashville.

Antti Niemi, Chicago
- Niemi, en av färskingarna bland de finländska NHL-målvakterna. Om Chicago sköter sina kort rätt med Niemi, blir han högavlönad i framtiden. Huserar just nu i Blackhawks farmarlag Rockford med en räddningsprocent på 90,6 på drygt 30 spelade matcher. Inte illa.

Riku Helenius, Tampa Bay
- En av de kanske mest okända finländarna. Helenius har bara gjort ett enda NHL-framträdande hittills, vilket var den här säsongen.
Spelar just nu för AHL-laget Norfolk Admirals, där han gjort åtta matcher totalt i år. Helenius spelade juniorhockey i Finland innan han gav sig till nordamerika för spel i olika juniorligor. Finländaren har heller inte spelat en enda match i SM-liiga.

Med andra ord ett intressant namn att lägga på minnet.


Några Wickholm skulle vilja se
i NHL just nu:


Fredrik Norrena, Ak Bars Kazan – KHL
- Har kvar att ge, gör det nu i Ryssland, men jag hoppas han kastar sig på NHL-tåget ännu en gång.

Sinnuhe Wallinheimo, JYP – SM-liiga
- Skulle absolut platsa i klubbar som Tampa Bay, Atlanta m.fl.

Mika Noronen, Linköping – Elitserien
- Linköping kanske tar det efterlängtade SM-guldet i år? Men - jag skulle gärna se honom i NHL igen. Varför inte Ottawa? De skulle behöva en ny europé mellan stolparna nu när Martin Gerber inte längre håller måttet.