onsdag 29 april 2009

”Bryz” glänste mot Schweiz
VM i Schweiz – dag 5

Ryssland fick det tufft mot Schweiz och Martin Gerber. Slutresultatet 4-2 till ryssarna, kunde lika gärna slutat tvärtom. Ilya Kovalchuk stod för 1+2 i matchen. Ilya Bryzgalov i ryssarnas mål motade hela 19 skott i den sista perioden, och räddade ordagrant tre poäng och totalsegern i grupp B.

Martin St. Louis, Kanada, gick upp i poängligaledning efter 0+4 i 7-3-segern över Slovakien. Hela sju mål i matchen gjordes i powerplay.

St. Louis leder nu den totala poängligan på 9 poäng (3+6).

Frankrike överraskade Tyskland då man vann med 2-1. Man knep därmed tre mycket viktiga poäng och gick vidare till den andra rundan av gruppspelsfasen. Tyskland är därmed utslagna redan efter den första rundan i årets VM.

Man skrapade i år ihop en poäng totalt efter förlust mot Ryssland med 0-5, övertidförlust med 2-3 mot Schweiz – och nu alltså 1-2 mot Frankrike på tisdagskvällen.

Vitryssland var redan klara för gruppspelsfas nummer två – och man firade det med att slå Ungern med 3-1.

Uppsnappat:
Olli Jokinen kommer inte att spela ishockey-VM för Finland. I ett pressmeddelande från Finlands ishockeyförbund berättas det att Jokinen är fysiskt och psykiskt slut, och tror sig därför inte kunna vara till någon nytta för den det finska VM-laget i Schweiz.

Resultat, tisdagen den 28 april:

Grupp A:
Kanada-Slovakien 7-3

1:a perioden: 1-0 (4.50) Derek Roy (Martin St. Louis-Shea Weber) pp, 2-0 (6.54) Shane Doan (Martin St. Louis-Dany Heatley) pp, 3-0 (16.51) Jason Spezza (Shea Weber-Dany Heatley) pp.

2:a perioden: 3-1 (26.05) Tomas Surovy (Peter Olvecky), 4-1 (29.39) Ian White (Steve Stamkos-Martin St. Louis), 5-1 (33.41) Shea Weber (Martin St. Louis) pp, 6-1 (35.04) Steve Stamkos (Shane Doan-Shea Weber) pp.

3:e perioden: 7-1 (42.04) Jason Spezza (Mattiew Lombardi), 7-2 (55.40) Marcel Hossa (Juraj Mikus-Stefan Ruzicka) pp, 7-3 (58.48) Dominik Granak (Ladislav Nagy-Branko Radivojevic) pp.

Kanada: Dwayne Roloson 8+12+14=34.
Slovakien: Jaroslav Halak 10+2=12. (utbytt vid 33.41) Jan Lasak 1+4=5.

Vitryssland-Ungern 3-1
1:a perioden:
1-0 (3.18) Aleksei Kaljuzhni (Oleg Antonenko-Ruslan Salei) pp.

2:a perioden: 1-1 (25.14) Imre Peterdi (Balazs Ladanyi-Marton Vas).

3:e perioden: 2-1 (44.25) Aleksei Ugarov (Aleksei Kaljuzhni), 3-1 (49.10) Mihail Grabovski (Alexei Kaljuzhni- Ruslan Salei).

Ungern: Levente Szuber 12+19+8=39. Vitryssland: Andrei Mezin 9+6+7=22.

Grupp B:
Frankrike-Tyskland 2-1

1:a perioden: 1-0 (3.50) Anthoine Lussier, 1-1 (4.22) Jochen Hecht (Michael Bakos-Kai Hospelt) pp, 2-1 (16.48) Luc Tardif (Laurent Meunier).
2:a och 3:e perioden mållösa.

Frankrike: Fabrice Lhenry 15+9+6=30. Tyskland: Dimitri Patzold 10+8+6=24.

Ryssland-Schweiz 4-2
1-0 (2.19) Vitali Atshushov (Ilja Kovaltshuk-Denis Grebeshkov), 1-1 (9.46) Ryan Gardner (Ivo Ruthemann-Severin Blindenbacher) pp, 1-2 (17.17) Martin Plüss (Mark Streit-Ivo Ruthemann) pp.

2:a perioden: 2-2 (29.08) Ilja Kovaltshuk (Sergei Zinovjev).

3:e perioden: 3-2 (48.28) Aleksei Morozov (Ilja Kovaltshuk), 4-2 (59.45) Aleksandr Perezhogin (utan assist).

Ryssland: Ilja Bryzgalov 11+7+19=37. Schweiz: Martin Gerber 3+10+7=20.