torsdag 16 april 2009


Håller "Kipper" tätt i år?
...och kan Boston fortsätta spela på topp

Natten mot fredag drar slutspelet vidare i NHL. De resterande åtta lag som ännu inte avverkat sina första slutspelsmatcher, har jag här tittat närmare på - då jag tippat om hur det kommer att gå, samt vem som åker ut i första rundan av årets slutspel.


Här följer mina tips för varje matchserie:

1. Boston – 8. Montreal
(Mitt tips: Boston vidare med 4-2 i matcher)
Boston har blivit ett etablerat topplag - ännu en gång. Montreal svackade ner sig rejält i slutet av grundserien, då man med nöd och näppe tog sig vidare. Om Montreal ska ha en chans mot ett segerhungrigt Boston, behöver man spela på den nivån man hade i början på säsongen.

Om lagmaskinen i Boston kommer igång ska man köra över Montreal. Men känslan säger att man inte riktigt är bäst när det gäller - i år heller.

Tror detta kan bli en riktig rysare, som ändå Boston vinner med 4-3 i matcher.

Målvaktsmatchen mellan Tim Thomas och Carey Price, ska Thomas vinna enkelt - efter Price mediokra insats under säsongen i Canadiens.

Tippar dessutom på att man i Montreal föredrar slovaken Jaroslav Halak i mål före Price, då man gästar Boston natten mot fredag.


1. San Jose – 8. Anaheim
(Mitt tips: Anaheim vidare med 4-3 i matcher)

San Jose har gjort det igen. En fenomenal grundserie med segrar utan dess like. Backsidan är förstärkt, genom Dan Boyle och Rob Blake. Vilket gör blålinjen minst lika bra som Ducks med Chris Pronger och Scott Niedermayer.

I San Jose finns det dock bredd i anfallet, i motsats till Ducks. Blir någon forward skadad i Anaheim kan läget bli riktigt oroväckande.

Sharks känns vassare i år, men jag tror man faller i en sjunde avgörande match, med tanke på att Ducks nu faktiskt fått igång sitt spel. Man har faktiskt inte gjort en dålig match på nästan tre veckor i skrivande stund.

Rutin finns det också i Sharks (Jeremy Roenick, Patrick Marleau, Claude Lemieux, Joe Thornton, Travis Moen m.fl) - men matchserien går till Anaheim.

Evgeni Nobokov mot Jonas Hiller eller Jean-Sebastien Giguere blir en intressant match mellan målvakterna. Jag tror Hiller kan överraska många. Om man slår ut Sharks i den första rundan, kan han komma att bli en av slutspelets bästa målvakter.

Målvaktssidan är enligt mig Ducks klart starkaste sida just nu.


3. Detroit – 6. Columbus
(Detroit vidare med 4-2 i matcher)

Detroit förstärkte direkt efter Stanley Cup-segern med målspottaren Marian Hossa. Det bevisar att man inte lider av någon hang-over. Detroit har sett något sega ut vissa matcher under säsongen, där Henrik Zetterberg med flera, mer eller mindre bara har ”gjort sitt jobb”.

Jag tror Rick Nash och Columbus inte är nöjda med att bara ha tagit sig till slutspel. Om man fortsätter på sitt vinnande spel, kan det gå riktigt bra för Ohio-laget som gör sitt första slutspel sedan starten 2000.

Western conference var jämn i år. Två-tre lag som missade slutspelet skulle helt klart platsa för fortsatt avancemang. I den jämna serien slutade Columbus sexa! Inte förvånansvärt – som de spelat under säsongen.

Det är svårt att tippa denna serie. Detroit känns något tyngre i benen och Columbus är långt ifrån nöjda.

Detroit har förstås rutinen kvar i ryggmärgen. Och om man bara får igång maskineriet ska man lätt gå vidare till den andra rundan i slutspelet.

Columbus-målvakten Steve Mason och Rick Nash är de två som kan sätta stopp för det.


4. Chicago – 5. Calgary
(Calgary vidare med 4-3 i matcher)

Chicago känns giftiga i år. Patrick Kane känns minst lika viktig som Alexander Ovechkin är för Washington.

En svårtippad serie är det, men jag tror Calgary vill mer än att bara ta sig till slutspel i år. Man slutade ju faktiskt femma i väst – vilket är en väldigt bra placering.

Kejdan Mike Cammaleri, Jarome Iginla, Olli Jokinen kommer att bli segervapnet för Flames.

Chicago är dock unga, fräscha och lite kaxigare än förra säsongen. I Nikolai Khabibulin och Samuel Påhlsson finns det gott om slutspelsrutin, en rutin som behövs i ett ungt lag. Nu är det bara inte att köra, nu gäller det att tänka också.

Om Chicago får hål på Miikka Kiprusoff går man vidare.

Om inte, får man ladda om inför nästa säsong redan i april.