tisdag 22 januari 2008



Slapshot! Granskar...
...NHL-veckan som gick

* Philadelphia fortsatte att ånga på förra veckan, och tog sin sjunde seger på åtta matcher mot Ottawa med 6-1 natten till i måndags.

Ottawa faller fritt utan sina två bästa poänggörare, lagkaptenen Daniel Alfredsson och Dany Heatley, som ännu återfinns på skadelistan. Laget leder dock fortfarande den östra konferensen stabilt, och fansen är enligt kanadensisk långt ifrån oroliga för att laget ska missa slutspel.

Philadelphia-anfallaren Scottie Upshall gjorde 2+1 i segern över Ottawa och har äntligen fått igång målskyttet.

Åtta mål på 30 matcher har det hittills blivit för den unge kanadensaren. Upshalls som spås en lysande NHL-karriär har inte riktigt fått det att lossna i poängproduktionen. Han är en av lagets många slitvargar, och veckans snackis tillsammans med Simon Gagne i Kanada.

På Flyers skadelista återfinns endast anfallaren Joffrey Lupul.

Dessutom har Peter Forsberg gått på is med Modo, där Philadelphia är förstahandsvalet om han bestämmer sig för spel i NHL, enligt honom själv och om den världsberömda foten håller.

* Red Wings bortaseger med 6-3 i San Jose i lördags, såg oerhört imponerande ut. Detroit ska kunna ta sig till en Stanley Cup-final i år. Eller åtminstone placera sig bland de fyra främsta då säsongen sammanfattas under maj/juni.

* Maskorna börjar reda ut sig. Anaheim har hittat fjolårsformen, där man på nhl.com påpekar att laget äntligen återfunnit statusen "tunga och för j*vliga att möta".

Ryan Getzlaf, Corey Perry och Todd Bertuzzi var svårstoppade under veckan som gick, och har funnit kemin.

Backen Scott Niedermayer är som tidigare sagts tillbaka på isen och har gett laget "hjärta" igen. En extra injektion är också att Teemu Selänne tränat på is under hela januari.

Detta är med stor sannolikhet några av nycklarna till att man nu ligger fyra i den västra konferensen.

* New York Rangers har det tungt för tillfället. Laget menar att det endast är en formsvacka, och man får hoppas att det inte blir en långvarig sådan.

Scott Gomez och Chris Drury har tystat kritiker och börjat göra poäng. Sämre ställt är det för Jaromir Jagr, som i princip erkänt i media att han "saknar" Michael Nylander. De bägge anfallarna låg top-15 i NHL:s poängliga två år i rad, under säsongerna 05/06 och 06/07.

Under förra säsongen svarade Jagr på en fråga om Nylander i en tv-intervju så här:
Hur är det att spela med Michael?
- It works, it could be better, sade Jagr, då.

* Calgary och Kiprusoff går bra. Likaså de gamla trotjänarna Dallas och Colorado.

* Phoenix har efter målvakten Bryzgalovs trade blivit ett fruktat lag att möta, 
och förväntas gå till slutspel. Gretzky är inte lika hes i båset längre och rookien Peter Mueller har börjat blomma ut.

* Columbus kan bli slutspelets överraskning. Tack vare Rick Nash och Pascal LeClaire.

Under veckan som gick gjorde Nash det som hittills kallats "Säsongens mål".
http://www.youtube.com/watch?v=kBQArUjP89w