söndag 3 maj 2009

Defensiven avgjorde för Vitryssarna
VM i Schweiz - dag 9

Vitryssland vann en historisk match mot Finland med 2–1 efter straffar. Janne Niskala kvitterade till 1–1 powerplay efter vitryssarnas tidiga ledningsmål.

Petteri Nummelin satte Finlands enda mål i straffläggningen, där Oleg Antonenko var lysande med sina två mål i straffavgörandet.

Pekka Rinne fick se sig slagen i målvaktsmatchen mot formstarke Andrei Mezin.

Viftade medvetet

Slovakien åkte på en moralsmäll mot grannlandet Tjeckien med 0–8. Matchen mot Finland i förrgår satt tydligt i benen på Slovakien som inte hade något att sätta emot.

Snackisen efter matchen var då Linköpings forward och slovaken Tomas Surovy vevade medvetet till med klubban och träffade egna mållvakten Jaroslav Halak i övre delen av hjälmen. Varför vet ingen. Men det lutar åt att det bara vara en märklig kompis-gest av Surovy.

Sedan fortsatte Surovy runt kassen och högg ett slag över ribban.

Förlusten var också Slovakiens största någonsin mot ärkerivalen Tjeckien och dess största förlust någonsin i ett VM.


Resultat, lördagen den 2 maj:

Grupp E:
Lettland-Frankrike 7–1
Ryssland-USA 4–1

Grupp F:
Tjeckien-Slovakien 8–0
Vitryssland-Finland 2–1 e.fl.

I grupp F är det nu klart att Slovakien missar slutspelet efter förlusten mot Tjeckien. Norge tippas också att missa slutspelet då man möter Kanada på söndagskvällen. Seger i den matchen skulle vara en världsenorm skräll - så jag tror att Kanada, Finland, Tjeckien och Vitryssland redan är klara kvartsfinallag i grupp F.

I grupp E har Frankrike missat kvarten efter förlusten igår mot turneringens utropstecken Lettland. Annars är gruppen helt öppen där Ryssland i princip är de enda som är klara för slutspelet. Sverige, Schweiz, USA och Lettland gör upp om de tre återstående platserna.