lördag 2 maj 2009

Finland vann sömnpiller-matchen
VM i Schweiz - dag 8

Finland mötte Slovakien på fredagskvällen i en tillställning som var rena rama sömnpillret. Finnarna tog ledningen genom Sami Kapanen innan slovakerna kvitterade till 1-1 i den andra perioden genom Lubos Bartecko.

Matchen gick till förlängning där Sami Kapanen satte målet till segern, vilket också blev hans andra i matchen. Två poäng till Finland, och ett till Slovakien - som skulle ha behövt vinna då man nu får det väldigt svårt att ta sig till kvarten.

Finland är nu klara för kvartsfinal då matcher återstår i grupp F.

USA tog i grupp E en programenlig seger över Frankrike med 6-2 och säkrade även de en plats i kvarten.

Resultat, fredagen den 1 maj:

Grupp E:
USA-Frankrike 6-2

1:a perioden:1-0 4.02 Kyle Okposo (David Backes), 2-0 10.38 David Backes (TJ Oshie-Ryan Suter) pp.

2:a perioden: 3-0 24.51 Ryan Shannon (David Backes-Matt Niskanen), 4-0 27.29 Keith Ballard (Kyle Okposo-Zach Bogosian), 4-1 29.41 Yorick Treille (Jonathan Zwikel-Laurent Meunier) pp, 5-1 30.31 Patrick O'Sullivan (Dustin Brown), 5-2 31.47 Pierre Edouard Bellemare (Meunier-Fabrice Lhenry) pp.

3:e perioden: 6-2 49.55 Jack Johnson (John Michael Liles-Dustin Brown) pp.

I mål för USA: Al Montoya 3+5+6=14. Frankrike: Fabrice Lhenry 18+10+7=35.

Grupp F:
Finland-Slovakien 2-1 e.fl.

1:a perioden: 1-0 15.05 Sami Kapanen (Petteri Nummelin) pp.

2:a perioden: 1-1 22.01 Lubos Bartecko (Michal Handzus).

3:e perioden: mållös

Övertid: 2-1 63.39 Sami Kapanen (Jarkko Immonen-Janne Niskala).

I mål för FInland: Pekka Rinne 5+13+6+1=25. Slovakien: Jaroslav Halak Slovakia 6+6+8+1=21.

Kvalet till nästa års turnering:

Österrike-Ungern 6-0

Danmark-Tyskland 3-1
(Tyskarna redan vidare till nästa års mästerskap, i och med att turneringen spelas just i Tyskland. Av de övriga lagen så säkrar endast ett en plats i nästa års VM).