söndag 10 maj 2009

Ryssarna världsmästare 2009
VM i Schweiz - dag 17
...och bronset till Sverige efter USA-seger

Alexander Radulov bjöd på en riktig läckerbit när han kom in i zon, fintade ner en back och enkelt drog in 2-1 till Ryssland en kvart in på andra perioden.

Målet blev matchavgörande i en final som bjöd på högt tempo och anfallsglad ishockey i två perioder.

Det var dock Kanada som gjorde det första målet när Jason Spezza efter fem minuter jobbade in en retur efter förarbete av Shane Doan och Shea Weber.

Rysslands kvittering kom 14.30 in i den andra perioden i power play genom Oleg Saprykin.

Matchhjälten Alexander Radulov var en av fjolårets mest omtalade spelare, både i Ryssland och i Nordamerika på grund av att han blev den förste någonsin att byta klubb från Nashville, mot KHL-laget Salavat Yulaev, trots att han stod under gällande kontrakt med NHL-klubben Predators.

Ryssen gjorde 48 poäng på 52 matcher i Salavat Yulaev den här säsongen - och avslutade alltså med att göra den matchvinnande målet i årets VM-final.

Oduya avgjorde

Med sekunden kvar av bronsmatchen mellan Sverige och USA satte Johnny Oduya 4-2 i öppen kasse. USA hade inget att förlora i slutminuten då man tog ut målvakten Robert Esche, trots att man hade två man utvisade. Istället kunde Sverige skjuta dit matchavgörandet och knipa bronspengen framför ett överraskande i år bra amerikanskt VM-lag.

- Alla är nöjda. Vi vann sista matchen, säger förbundskaptenen Bengt-
Åke Gustafsson till svt.se.

- Vi fick tillbaka energi i gruppen, avslutar han.

Resultat, söndagen den 11 maj,

final- och bronsmatch:

Ryssland-Kanada 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)

1:a perioden: 0-1 5.37 Jason Spezza (Shane Doan-Shea Weber), 1-1 12.57 Oleg Saprikin (Vitali Atiushov-Dimitri Kalinin) powerplay.

2:a perioden: 2-1 34.30 Aleksandr Radulov (Konstantin Gorovikov-Oleg Saprikin).

3:e perioden: Mållös

I mål för Ryssland: Ilya Bryzgalov 10+16+17=37. Kanada: Dwayne Roloson 7+4+4=15.

Sverige-USA 4-2 (0-0, 2-1, 2-1)

1:a perioden: Mållös.

2:a perioden: 0-1 25.14 Jack Johnson (John Michael Liles) powerplay, 1-1 33.24 Loui Eriksson (Tony Mårtenson-Mattias Weinhadl) powerplay, 2-1 35.57 Tony Mårtensson (Mattias Weinhandl-Loui Eriksson) powerplay.

3:e perioden: 2-2 42.15 Joe Pavelski (utan assist), 3-2 49.00 Carl Gunnarsson (Mattias Weinhandl) powerplay, 4-2 59.59 Johnny Oduya (Kenny Jönsson).

I mål för Sverige: Stefan Liv 16+9+11=37. USA: Robert Esche 9+12+3=24.