torsdag 20 september 2007



Ishockey – Kärpät favoriter till grundseriesegern
...FM-ligan

De regerande mästarna Kärpät har haft det trögt i säsongsinledningen av FM-ligan. Kärpät som innan säsongen rankades högt av media och bland lagen själva, är fortfarande favoriter och det ska mycket till om man inte efter säsongen är en av de tre främsta. 

Jokerit och HIFK är också de favoriter till grundseriesegern, där HIFK motsvarat förväntningarna bäst. Efter tre spelade matcher ligger man nu på en tredjeplats i tabellen.

Jokerit däremot har det tungt, där laget ligger näst sist i tabellen. Bara centern Kim Hirschovits har visat glöd och stått för fyra mål och leder därmed också målligan i skrivande stund. 




Hufvudstadsbladet rankade lagen inför årets FM-ligastart enligt följande:

1. Kärpät
2. Jokerit
3. HIFK
4. HPK
5. BLUES
6. JYP
7. Tappara
8. Lukko

9. Pelicans
10. TPS
11. Ilves
12. Ässät
13. Saipa
14. Kalpa


Hur går det? Lag för lag...

Kärpät
De sju nyckelspelarna i Kärpät, Janne Pesonen, Kristian Kuusela, Mikko Lehtonen, Jere Karalahti, Michal Bros, Hannes Hyvönen, Ilkka Mikkola – kan med stor sannolikhet bidra till att laget eventuellt spelar final på våren.


Jokerit
Jokerit har i år förstärkt med den förre NHL-målvakten Jussi Markkanen, som denna säsong kommer att höra till en av ligans absoluta toppmålvakter.

Centerkvartetten Tommi Santala, Ville Leino, Kim Hirschovits och Clarke Wilm är ligans absolut främsta, där målproduktionen inte lär bli något problem.


HIFK
Säsongen blir lugnare än i fjol, på gott och på ont. Resultaten påverkas positivt av tränaren Paul Baxters auktoritet i kombination med ett lag bestående av både nykomlingar och några klippor och HIFK håller till i tätstriden.

Cory Murphys och Jere Karalahtis frånvaro märks, där yngre spelare som Janne Keränen måste stiga fram.


HPK
Total omställning i fjolårets bronslag förnyar rutinerna, men de goda resultaten håller i sig. Ett stort ansvar vilar på Andy Chiodo i målet. Klarar kanadensaren trycket?

Nya tränaren Matti Alatalo får leva med att namn som Ville Leino och Janne Lahti ersatts av Kai Nurminen och Pasi Salonen. Nu får de två nyförvärven också visa att de kan spela hockey.


BLUES
Har ett starkt lag trots att hela första kedjan försvann efter förra säsongen. Defensiven med Bernd Brückler som sista utpost, gör att laget har ett starkt försvar.

Om samma spelarmaterial skulle finnas klubb skulle placeringen vara högre än femma. Men Blues har en underlig förmåga att underprestera - märkligt nog.


JYP
Ett urstarkt anfall, ett svagt försvar och en Sinuhe Wallinheimo i målet. Detta är JYP i ett nötskal.

Med artister som Jarkko Immonen, Dwight Helminen, Antti Virtanen och Tuomas Pihlman har laget en av ligans starkaste offensiver. Kan Lars Helminen och Jaako Niskavaara vara ledargestalter i försvaret? Då kan man komma långt.


TAPPARA
Janne Ojanen finns kvar i lagbygget, men i övrigt är det en ung och oerfaren trupp. Någon flopp behöver tammerforsarna inte vara rädda för, men för att målen ska göras i jämn takt krävs att spelare som Jori Lehterä och Jonas Enlund stiger fram.

Målvakterna Mika Lehto och Tommi Nikkilä går en het duell om att vara förstemålvakt.


LUKKO
Laget har ligans hetaste anfallstrio i Juha-Pekka Haataja, Shayne Toporowski och Pekka Saarenheimo. Men detta är vad man har. Försvaret är tungt men relativt orörligt och inte heller målvakterna Petri Vehanen och Mikael Vuorio har imponerat speciellt mycket. Onödiga utvisningar är en annan faktor laget faller på.

PELICANS
I målet och i tränarbåset finns det erfarenhet så det räcker och blir över. Lahtislaget får kämpa med framför allt försvaret. Anssi Salmela och Sami Helenius hör till dem som lämnat laget, där nyförvärven tyvärr är få till antalet.

Ekonomiska förutsättningar för en stigande kurva finns, men spelarmaterialet håller inte tillräckligt hög standard.


TPS
Åbolaget får börja om från början med precis allting. Ekonomi, tränare och spelare. Att förväntningarna är låga gör det ändå lättare att prestera och TPS kommer att motsvara de förväntningar man har. 

Att kaptenen Aki Berg är långstidsskadad är ett stort minus. Nyförvärvet och amerikanen Lee Sweatt ska bli ett intressant namn att följa. 


ILVES
Tammerforslagets största problem kommer att vara spelet i egen zon. Försvaret väger helt enkelt för lätt för ligan. Vem ska putsa framför det egna målet och vilken back ska ge de öppnande passningarna?

I anfallet måste nyförvärvet Mike Bishai lyckas, där veteranerna Raimo Helminen, Mikko Peltola, Vesa Viitakoski och Pasi Määttänen fortfarande håller klass, men hur hög?


ÄSSÄT
Ässät styrkor heter Marko Kivenmäki, Pasi Saarela och powerplay. Nick Kuiper kommer säkert att bidra till Björneborgarnas utvisningsminuter och tränaren Jari Härkälä står inför en svår uppgift om laget ska ha några som helst chanser att sluta topp-tio.


SAIPA
Laget saknar en målgörare. Fysiken och träningen har skötts bra i laget, där det nu bara är att gå ut och kriga. Kan SaiPa överraska?


KALPA
KalPa har som mål att slippa sista platsen i ligan, men med det spelarmaterial som Kuopioklubben har till sitt förfogande kan säsongen bara sluta på ett sätt. Laget har en säsong på sig att förbättra sitt spel. Efter nästa säsong får man annars kvala på allvar för att hålla sin ligaplats.

Profilspelarna lyser med sin frånvaro och laget är fullt av spelare som inte fått plats i de övriga ligaklubbarna.