måndag 7 april 2008


På torsdag börjar allvaret
...Detroit favoriter till Stanley Cup

NHL 82 matcher har nu avverkats. Världens bästa hockeyspelare har visat var de går för, där överraskningar och floppar växlat mellan varandra. Ryssen Alexander Ovechkin blev ligans bästa målskytt och bästa poängplockare. Formtoppade San Joses Joe Thornton vann assistligan, och Detroits Nicklas Lidström är åter igen den starkaste kandidaten till att vinna Norris Trophy - priset som NHL:s bäste back.

Vem som vinner Stanley Cup i år är en öppen historia. Det är oehört jämt bland topplagen där endast tabellåttorna Nashville och Boston får se sig som out-siders.

Experter tippar Detroit, men också San Jose och Pittsburgh. Anaheim och Dallas är också två favoriter till titeln. 

Minnesota och Washington kommer att överraska, och New Jersey samt Calgary är luriga.

Nytända pingviner

Pittsburgh Penguins är bättre än på många år och möter nu Ottawa Senators i den första rundan av slutspelet. Förra året slog Ottawa ut Pittsburgh tidigt i slutspelet - i år kan det blir ombytta roller.

Sidney Crosby är laddad för slutspel, och han är den som tillsammans med Evgeni Malkin och målvakten Marc-Andre Fleury kan föra laget till final. Ryan Malone är ett annat namn att lägga på minnet. Den rivige kanadensiske forwarden har utvecklats enormt under säsongen, och kommer helt klart att fortsätta i samma stil då slutspelet inleds nu på torsdag.

Montreal underskattat

Montreal är som vanligt underskattade, trots att man i år vann Eastern conference.

Anledningen till att NHL-experter inte tror på Montreal, beror på att man anser att laget har för lite kanadensare i laguppställningen. Om vi ser till fakta så har inte ett lag med få kanadensare, vunnit Stanley Cup på flera årtionden. Montreal går långt, men räcker inte hela vägen.

Anaheim möter Dallas i den första omgången. Anaheims defensiv kan bli deras farligaste vapen till att gå vidare. Det Anaheim saknar är spets i anfallet. Sedan Andy MacDonald försvann till St Louis, har laget inte varit i samma goda form anfallsmässigt, gentemot förra säsongens målproduktion, där till exempel succékedjan Selänne-McDonald-Kunitz stod för det mesta framåt.

Traden av Doug Weight var enligt mig ett stort misstag. Men med Getzlaf, Selänne, Kunitz, Perry, Bertuzzi med flera i laget ska man inte ha problem med målskyttet. Dessvärre tror jag inte det räcker hela vägen.

Minnesota blir tuffa

Colorado värvade friskt under februari, där både Peter Forsberg och Adam Foote kontrakterades. Nu är man där man ville vara då säsongen startade och Colorado som alltid höjer sig ett snäpp då det är dags för slutspel, kan få det riktigt tufft då man ställs mot Minnesota i den första omgången.

Washington-Philadelphia kan bli den tuffaste och mest sevärda matchserien. Washington är i ruskigt bra form, likaså Philadelphia som just nu spelar sin bästa hockey. Flyers vann den sista gruppspelsmatchen mot Pittsburgh med 2-0 - som blev en väckarklocka till pingvinerna och resten av lagen i eastern conference.

Washingtons Michael Nylander kan inom kort vara redo för en comeback efter sin långa axelskada. En Nylander i laguppställningen för Capitals skulle göra laget svårstoppat.

New York Rangers möter New Jersey, ett derby som heter duga. Jaromir Jagr har sett riktigt bra ut på slutet, där Scott Gomez, Brandon Dubinsky, Chris Drury och Sean Avery också kommer att bidra till mycket. I New Jersey har Danius Zubrus hittat formen.

Målvaktsduellen mellan Henrik Lundqvist och Martin Brodeur kan bli en klassiker.


Så spelas slutspelet i bäst av 7 matcher:

Eeastern conference:
Montreal - Boston
Pittsburgh - Ottawa
Washington - Philadelphia
New Jersey - NY Rangers

Western conference:
Detroit - Nashville
San Jose - Calgary
Minnesota - Colorado
Anaheim - Dallas