söndag 6 april 2008


Washington gjorde det omöjliga
...gjorde NHL-historisk vändning

NHL Washington tog sin sjunde raka seger i natt när Florida besegrades med 3-1. Resultatet innebär att laget nu vinner Southeast division och når slutspel.
- Vi slutade aldrig tro på oss själva, säger Alexander Ovechkin till Washington Post.

För första gången på 15 år lyckades Washington ta sju raka segrar. Och det är första gången i NHL-historien ett lag når slutspel efter att halvvägs in i grundspelet ha legat sist i sin konferens.

Man var totalt uträknade till att nå en slutspelsplats av alla experter samt fans. Att Michael Nylander föll bort tidigt på säsongen gjorde heller inte läget bättre i laget.

Istället klev Nicklas Bäckström fram och tog ansvaret, då han fyllde Nylanders plats bredvid ryssen Alexander Ovechkin - och som han gjorde det. Bäckström slåss nu om priset till årets rookie i NHL, och slutar sammanlagt som tvåa på 69 poäng (14+55) bakom Chicagos Patrick Kane (20+51=71) i rookieligan. Han satte också nytt klubbrekord i Washington med sina 55 assists.

Fedorov pånyttfödd

Förutom Bäckström så gjorde laget några kanonvärvningar då man bytte till sig veteranen Sergei Fedorov från Columbus och målvakten Christobal Huet från Montreal. Fedorov har på slutet sett ut som han gjorde under sin storhetstid i Detroit. Stark, offensiv och hungrig som 20-åring. Åtta poäng stod han för på de sex sista matcherna i grundserien.

Att laget bytte coach på hösten är också en stor anledning till att laget nu tar sig till slutspel. Nye Bruce Boudreau införde en mer offensiv spelstil och det fick lagets ryssar att blomma upp, där Alexander Ovechkin, Alexander Semin och Fedorov varit fenomenala.
- Kanske ser jag lite yngre ut, jag vet inte. Men det känns bra i alla fall, säger Fedorov till AP.

Washington slutade nu som trea i den östra konferensen, och tog också hem segern i den sydöstra divisionen före Carolina, som blev av med sin slutspelsplats tack vare Capitals.

- Man får nypa sig i armen för att se att man inte drömmer ibland, säger coach Bruce Brodreau till AP.


Dessa lag är nu klara för slutspel i den östra konferensen:

* Montréal Canadiens
* Pittsburgh Penguins
* Washington Capitals
* New Jersey Devils
* New York Rangers
* Ottawa Senators
* Boston Bruins
* Philadelphia Flyers

...och de här missar slutspelet i öst:

* Carolina Hurricanes
* Buffalo Sabres
* Florida Panthers
* Toronto Maple Leafs
* New York Islanders
* Atlanta Thrashers
* Tampa Bay Lightning