tisdag 30 december 2008
NHL Den ryske supertalangen Alexej Tjerepanov, 19, som dog i båset i oktober i samband med en match i ryska ligan KHL - var dopad.
Det visar nu den utredning som ryska myndigheter utfört.
Ryssen hade använt förbjudna prestationshöjande medel. Vilket eller vilka är dock ännu oklart, men rykten säger, bloddopning.
Tjerepanov led av en hjärtåkomma där inte tillräckligt med blod tillfördes hjärtat.
I och med anser man nu att han inte borde spelat hockey över huvud taget, uppger nyhetsbyrån AP.
Under hösten spelade Tjerepanov med Avangard Omsk i den ryska ligan, KHL - och var dessutom draftad av New York Rangers.
Sorgligt slut för ryssen.
---------------------------------------
Den stora frågan blir väl ändå just nu: Hur hårt rysk hockey kommer att straffas av detta?
KHL med sina miljoner och framtidsplaner på att bli lika stora som NHL.
Detta ska bli mycket intressant att följa.

söndag 28 december 2008

måndag 22 december 2008

NHL Han kanske inte är den mest berömda spelaren i NHL – men absolut en av de mest spektakulära att titta på.
New Jersey Devils amerikan Zach Parise, 24, går mot ännu en höjdarsäsong.
I det amerikanska hockeymagasinet, ”SportingNews – hockey” rankade hockeyreportern Greg Dennis Parise på en 51:a plats, i listan ”Ligans bästa spelare”.
- Han har missat två matcher på tre år, och förra säsongen var hans bästa i karriären, skrev Dennis om Parise.
Totalt 60 namn fanns med i listan som än en gång toppades av Sidney Crosby, Evgeni Malkin och Alexander Ovechkin.
Mer uppmärksamhet
Med tanke på att Parise stod för 32 mål och 65 poäng förra säsongen – bäst i New Jersey. Så kan man fråga sig varför denne sköna lirare inte får mer uppmärksamhet?
Han har det mesta en hockeyspelare kan önska sig. Skridsko- och passningskicklighet, och så är han en otrolig sniper. Om Parise får ett läge, sätter han 8 av 10 puckar.
Hockeyreportern Pierre LeBrun berättade om en kul sak i en artikel på espn.com här om veckan.
”Då Zach Parise var på väg ut i gästernas omklädningsrum i Air Canada Center dagen före matchen mot Toronto, så lutade sig en annan reporter över min axeln och frågade; Vem är det där?”
LeBrun svarade: ”Det där är den störst bevarade hemligheten i NHL”.
Tänk att inte ens en hockeyreporter i hockeytokiga Kanada vet vem Zach Parise är?
Detta är verkligen en gåta.
Grovjobbare
Parise har i skrivande stund skottat in 18 mål den här säsongen och ligger delad femma i skytteligan.
Amerikanen har sedan sin inledning på karriären alltid jobbat stenhårt på isen och utanför. Han har alltid varit grovjobbaren i laget – men har alltså nu blivit någon mycket mer.
- Han är tränarens favorit. Han är en av de där killarna du bara gillar att träna, för att du vet vad du kommer att få från honom varje dag, sade Devils tränare Brent Sutter i en intervju på espn.com.
Om vi ser till fakta, så är det ju ofta just grovjobbarna som kommer i skymundan.
Parise är alltså kanske inget undantag? Med tanke på den anonyma tillvaro han lever i NHL.
lördag 20 december 2008

Han platsade inte längre i Columbus, då Steve Mason och Pascal Leclaire fick det största förtroendet.
Något farmarlagsspel hann det inte bli för Norrena, som nu skrivit på för KHL-laget Ak Bars Kazan.
- Det är inte bara för pengarna jag gör det här valet. Det är inte det enda skälet. Det är en superklubb, säger Fredrik Norrena till Ilta Sanomat.
I Kazan finns också hans landsmän Niko Kapanen och Jukka Hentunen.
Norrena ansluter inom kort och bör vara spelklar redan efter jul.
-----------------------------------
Teemu Selännes Ducks vann inatt den viktiga matchen mot Edmonton. För Selännes del slutade det dock olyckligt - då han i sitt första byte kolliderade med Edmontonbacken Denis Grebesjkov, vars skridsko skar upp ett rejält jack i finländarens lår.
Selänne tvingades lämna matcher efter endast 14 sekunder på isen.
- Det är ett djupt sår, men jag tror inte att det är i närheten av vad Corey Perrey råkade utför för ett år sedan, då han missade sex matcher, säger coach Randy Carlyle till nhl.com
Själv tror jag Selänne får infinna sig i att vila en eller två matcher - lagom till jul.
Ducks vann matchen med 3-2 efter straffar. Jonas Hiller i Ducks-målet räddade 51 skott - och var den största orsaken till att Anaheim kunde plocka två nya poäng.
Jean-Sebastien Giguere hade fått en match vila, på grund av faderns plötsliga bortgång.
Anaheim fick i och med det kalla upp kanadensaren David LeNeveu från farmarlaget. LeNeveu spelade några matcher för Phoenix mellan 2005-07, och stod för ett par riktigt stabila insatser - men finns nu alltså i Ducks organisation.
fredag 19 december 2008

Sundin valde det ingen trodde
NHL Mats Sundin till Vancouver var det inte många som trodde. Men efter lite funderingar så känns valet helt rätt i slutändan.
Det heta alternativet New York Rangers nobbades och den nu snart matchklara Sundin ansluter till sin nya klubb den 27:e december.
En Sundin i Rangers skulle ha känts överflödigt, lite som Michael Nylander i Washington. I New York hade man tvingats flytta på den kemin i laget man byggt upp sedan säsongstarten, och försökt placera Sundin på en plats där alla vill se honom.
I Vancouver kommer han kunna bidra med något helt annat. Laget har gått bra i år, trots att man spelat utan sin förstemålvakt Roberto Luongo en längre tid. Med en Sundin i gänget kan ett slutspel äntligen finnas med i beräkningarna på allvar.
– Jag är verkligen upprymd att få komma till Canucks. Så fort jag tog beslutet att spela vidare för ett par veckor sedan, såg jag möjligheterna i Vancouver som det alternativ som passade mig bäst”, sade Mats Sundin i ett pressmedelande vid presskonferensen i Vancouver.– Han är en kille som snittar en poäng per match och har varit kapten i en stor hockeymarknad. Han bör vara en fantastisk värvning till vårt lag. Det är med stor förväntan du plockar in en spelare med sådana kvalitéer till din grupp, sade Vancouvers general manager Mike Gillis.
20 miljoner
I Vancouver blir några lönetaksfrågor heller inte några problem, då klubben fortfarande hade erbjudandet kvar om 20 miljoner dollar per säsong för Sundin. Rum fanns det både för svensken och för affärer.
Sundin skrev på för ett år och får nu dryga 5 miljoner dollar - som också blir hans 18:e NHL-säsong.
Enligt rapporterna är Sundin i bra form efter att han på egen maskin genomgått ett tufft träningsprogram med sin personliga tränare i Los Angeles.
Vancouver Canucks spelar sin första match efter juluppehållet mot Ottawa Senators - hemma i GM Place söndagen den 28 december.
Den hockeytokiga staden Vancouver har äntligen fått en stjärna att hylla igen.
tisdag 16 december 2008


fredag 12 december 2008

onsdag 10 december 2008
LANDSLAG Finlands trupp lämnade mycket att önska då den offentliggjordes tidigare i veckan.
Ett helt nytt landslag hade man lovat och så blev också fallet.
Ett puckskickligt försvar men en aningen tunt i offensiven, samt målvakter som enligt mig inte håller måttet för ett finskt landslag.
I Karjala Cup under november hade man ett starkt lag på pappret, men som inte visade det på isen. Man slutade sist på två poäng efter att man förlorat den sista matchen mot Sverige med 0-2. Kanske det det blir raka motsatsen nu.
Antti Laaksonen har kvar något att bevisa för sig själv i landslaget, och Jani Rita växer alltid i rollen som landslagsforward.
Kul också att se Janne Niskala tillbaka efter den korta NHL-sejouren.
Återstår att se vad Finland kan bjuda på mellan den 18-21 december.
Finlands trupp:
Målvakter:
Teemu Lassila, HPK
Iiro Tarkki, SaiPa
Backar:
Pekka Saravo, Linköping
Teemu Aalto, Linköping
Topi Jaakola, Södertälje
Tuukka Mäntylä, Frölunda
Janne Niskala, Frölunda
Ari Vallin, Färjestad
Antti-Jussi Niemi, Lada Togliatti
Markus Seikola, Ilves
Forwards:
Kimmo Kuhta, HIFK
Marko Anttila, Ilves
Petri Pakaslahti, Södertälje
Toni Koivisto, Kärpät
Kristian Kuusela, Kärpät
Antti Laaksonen, Lukko
Jussi Makkonen, HPK
Jori Lehterä, Tappara
Jani Rita, Jokerit
Leo Komarov, Pelicans
Teemu Laine, HV71
Jukka Voutilainen, HV71
Kalle Sahlstedt, KalPa

I en intervju med radiokanalen Fan 590 sågar han sin före detta klubb, och säger:
- Jag hoppas att de inte vinner en match på hela nästa år.
- Det fanns killar i Tampa som ville sköta laget och jag lät dem inte göra det. Jag hade anställts för att coacha och jag coachade, säger Melrose och beskriver varje dag som "en konstant kamp".

NHL Marian Gaborik var tillbaka i träning på tisdagskvällen i Minnesota. Med sin lime-gröna tröja fullföljde han alla moment under träningen, men gick inte till 100 %.
Gaborik skadade sig den 15:e oktober, och är alltså nu eftera dryga två månader tillbaka i hetluften igen. Skadan fastställdes som "unspecified lower-body injury" - ännu en av NHL:s flummiga fastställanden på skador.
- Det är kul att få åka skridskor igen med grabbarna, sade Gaborik till NHL.com.
Laget hoppas nu på att Gaborik är tillbaks i matchform redan i december.
söndag 7 december 2008

NHL Boston Bruins var inte uträknade inför säsongen. Men inte heller tippat som ett lag bland toppkandidaterna.
Då Joe Thornton befann sig i Bruins före NHL-lockouten - var man ett fruktat lag att möta. Sedan dess har det sett annorlunda ut.
Förra året tog man sig dock till slutspel och gjorde det visserligen klart godkänt. Men man mötte ett hungrigt Montreal, och den korta slutspelssagan 2008 var skriven.
Storformen känns inte långt borta - från åren då Boston var ett av de mest respekterade NHL-lagen i ligan. Laget har hittat kemin och spelet – i så väl anfallsväg samt försvaret.
Tim Thomas i målet har visat han han fortfarande kan. Lagkaptenen Marc Savard är i år det som Joe Thornton var för laget säsongen 2003-04.
Drömspelare
Unga forwards i Milan Lucic, Blake Wheeler och David Krejci visar enorm vinnarskalle. Wheeler som var Bostons absolut bästa forward under försäsongen tidigare i höstas – visar nu att det inte bara var en tillfällighet.
Svensken Per-Johan Axelsson är varje coachs drömspelare – då han lirar ett offensivt försvarsspel på sin position som forward.
Det är bara att tillägga. Boston har hittat något igen - i USA:s smartaste stad.
Wickholms favoritprofiler i Boston:
* Blake Wheeler, 22
- Stor och tung powerforward som ordagrant tagit NHL med storm. Han ligger inte i toppen av poängligorna, men han har åtminstone hunnit bli en respekterad NHL-spelare – både bland fans och i media.
* Phil Kessel, 21
- Killen som ännu inte riktig slagit igenom. Hans 37 poäng på 82 matcher förra säsongen kommer i år att ryka. Han ställer alltid upp för det amerikanska landslaget, och är en otroligt skicklig puckförare samt passningsspelare.
* Dennis Wideman, 25
- Den kanadensiske lille härföraren i Bostons försvar, kommer att ha en nyckelroll då laget inleder slutspelet senare i vår. Har ett otroligt bra skott - som han avlossar alltför sällan. Poängbäst just nu i Boston bland backarna med sina 14 poäng.
tisdag 2 december 2008

söndag 30 november 2008

NHL Ducks gamle general manager Brian Burke som nu gått till Toronto för samma uppgift - tror sig vara säker på att Mats Sundin inte kommer att välja Toronto, ifall han bestämmer sig för fortsatt spel.
Burke tror inte att Toronto har den profilen han nu letar efter.
Toronto har fått ett starkt ansikte i Burke, men trots det tror jag vi ser Mats Sundin i något av topplagen efter jul- och nyårshelgen.
Framgångarna är många hos Burke och hans känsla för spelarfrågor och hur man tar hand om spelare, har alltid varit enastående enligt mig.
Burke har varit i kontakt med Sundin – som fortfarande avvaktar kring sin framtid. Burke menar att om det blir spel i NHL för Sundin, så blir det i ett lag har stora chanser att vinna Stanley Cup.
Burke upplevde liknande situationer i Anaheim då Teemu Selänne och Scott Niedermayer ställde sig tveksamma till en fortsättning.
– Sundin har fått mycket kritik för att han inte bestämmer sig. Jag håller inte med om det. Jag har hellre en kille i laget som vet exakt vad han vill till skillnad från de som bara hämtar ut sin lön, sade Burke enligt AP.
Ducks ett alternativ?
Ducks kan vara ett alternativ, för att fylla luckan av en till skicklig offensiv center. Brenden Morrison har inte gett betalt för lönen i Ducks-tröjan, och jag tror han kan ryka redan innan januari.
Just Ducks behöver en till tung stor center med tanke på att alla lag i Pacific division har tunga centrar att möta, i de ack så viktiga matcherna mellan divisionskonkurrenterna.
- Phoenix med Olli Jokinen och Peter Mueller
- Sharks med Joe Thornton och Patrick Marleau
- Dallas med Mike Ribeiro, Mike Modano och Brad Richards
- Los Angeles med Michal Handzus och Jarret Stoll
- Ducks har Ryan Getzlaf...
Ducks ska vara i slutspel i vår och de saknar en skicklig center till andrakedjan. Det enda som kan sätta käppar i hjulen där - handlar bara om ekonomiska aspekter. Men med ett kort halvårskontrakt som kan få in Sundin rätt billigt i Ducks - så kanske en av mina önskningar kan bli verklighet.
Andra alternativ kanske skulle vara Dallas, som fått sin kapten Brenden Morrow skadad. Men varför skulle Sundin vilja gå till ett av bottenlagen - fast vem vet var i tabellen Dallas ligger i januari-februari?
Mats Sundin har i alla fall många klubbar att välja mellan. Ett bra val kommer han att göra - det är jag säker på.
Mats Sundin styrketränar och glassar fortfarande runt i det soliga Kalifornien - med hockeyfolkets hopp om att han ska fortsätta göra - det han är bäst på.
lördag 29 november 2008
NHL Martin Brodeur är skadad och hans back-up Kevin Weekes har skött uppgiften mycket godkänt. Det är inget snack om att reserverna i NHL just nu visar att de också håller måttet.
Robert Luongo, Marc-Andre Fleury och Kari Lehtonen går också de skadade.
Jean-Sebastien Giguere är "tjänstledig" av personliga skäl, och reserven samt Schweizaren Jonas Hiller börjar snart fylla upp tomrummet Ilya Bryzgalov lämnade efter sig i Ducks.
Bryzgalovs nya lag Phoenix har fått mycket hjälp av Mikael Tellqvist, som storspelar varje gång han får chansen. Gretzky kan vara nöjd med målvaktsuppsättning, fast mindre nöjd med de inspelade poängen, och att nyligen fått Olli Jokinen uppsatt på skadelistan.
Fast med all rätt så dominerar vissa fortfarande försteposten i sina lag. Jevgeni Nabokov, Henrik Lundqvist, Niklas Bäckström är bara några namn att nämna.
Bostons Tim Thomas och Washingtons Jose Theodore visar också de att deras lag kommer att vara slutspel senare i vår. Theodore nollade här om natten sitt gamla lag Montreal, med all rätt eftersom Montreal inte var nöjda med hans tjänster och anklagade honom för att vara "omotiverad till uppgiften".
I Chicago råder ingen brist på målvakter, där kanske NHL:s mest underskattade målvaktsuppsättning regerar. I Christobal Huet och Nikolai Khabibulin har man två förstemålvakter. Antti Niemi den unge finländaren, kanske också snart får chansen i Chicago-tröjan, en Toskala-typ som är påväg uppåt i hierarkin.
lördag 22 november 2008
NHL Ännu mer bekymmer i Dallas. Lagkaptenen Brenden Morrow borta resten av säsongen.
Det var efter 3-6-förlusten mot Chicago Blackhawks i fredags som Morrow utgick med skada. Korsbandet i högerknäet är av och operation väntar.
- Vi är naturligtvis väldigt besvikna över nyheten om Brendens knä. Som vår kapten kommer han att bli saknad, men vi är försäkrade om att han kan och kommer att komma tillbaka hundraprocentigt efter den här skadan", skriver Stars general manager Les Jackson i ett pressmeddelande på klubbens hemsida.
Morrow spelade ihop 5+10, 15 poäng, och delar den interna poängligan med centern Mike Ribeiro.
Dallas har spelat in 15 poäng på 18 matcher, ligger näst sist i hela NHL, och letar formen.
Finländaren Jere Lehtinen gjorde nyligen comeback från skada, gjorde mål i sin första match för säsongen och hann spela tre matcher, innan en ny skada dök upp och nu sätter stopp för den defensiva forwarden. 10 dagar uppges Lehtinen bli borta från spel.
Bedöm själva. En tung vinter väntar för Texas-laget.

Trots att Semin och Fedorov går skadade, så har svensken fått sparsamt med speltid i de senaste matcherna. 13 minuter i snitt.
måndag 17 november 2008

KHL Niko Kapanen, som huserar i det ryska KHL-laget Kazan blev i söndags utburen på bår, efter att ha fått en rejäl tackling i matchen mot Severstal Tjerepovets.
Kapanen kvitterade till 3-3 i slutet av den tredje perioden, vilket gjorde att man fick till en förlängning. I den sista minuten av övertiden åkte Kapanen sedan på en rejäl smäll av Michail Kuklev. Finländaren föll handlöst, tappade hjälmen och slog huvudet i isen.
Rykten sade att Kapanen skulle ha legat medvetslös då han blev utburen till ambulansen.
- Än så länge vet jag inte exakt hur det har gått med honom, sade tränaren Zinetula Biljaletdinov direkt efter matchen till nyhetsbyrån Tatar.
Det sista KHL nu behöver är händelser som dessa - efter att ligan tidigare råkat utför dödsfall och olika märkliga skador.

torsdag 13 november 2008

...och näst sist i Pacific division. Vad har hänt sedan förra säsongen?
NHL Såg matchen mot Los Angeles i tisdags, och blev förundrad. Jag saknade de där riktigt stora smällarna i sargkanterna, först på pucken-lägena och den mäktiga intensitetet, Dallas hade våras då man slog ut Ducks i den först slutspelsomgången.
Med kedjekombinationer som dessa:
1:a Jere Lehtinen-Mike Ribeiro-Brenden Morrow.
2:a Loui Eriksson-Brad Richards-Steve Ott.
3:e Mark Parrish-Mike Modano-Fabian Brunnström.
4.e Krystofer Barch-Toby Petersen-Sean Avery.
...så förstår jag inte att Dallas kan ligga där de ligger i tabellen.
Backsidan är inte den heller fy skam. Sergej Zubov, Stephane Robidas, Nicklas Grossman, Matt Niskanen, Philippe Boucher och Trevor Daley.
Marty Turco i Dallas-kassen ser lite rostig ut, och visar inte samma vilja som förra säsongen. Vad detta och det övriga i Stars beror på finns det egentligen inte några svar på, enligt hockeyjournalister i Nordamerika.
Dallas har slarvigt spel och man jobbar inte lika hårt som förut. Det är två av huvudorsakerna enligt mig. Om man kommer upp i samma fysiska spelstil som Detroit, Ducks och San Jose har just nu, kan poängen snabbt börja trilla in. 5-7-3 och 13 poäng i Western conference bevisar att motståndet är svårast tänkbara. I väst gäller det som många gånger tidigare sagt, att hålla en hög lägstanivå.
Jag vill se:
* Tuffare spel från hockeymiljonärerna i Dallas
* Mer skärpa i anfallen
* Samt en en Turco i storform
...Turco som inte visat klass får snart kanske lämna över ansvaret åt andramålisen och Schweizaren Tobias Stephan, som enligt mig är bättre än en andremålvakt.
onsdag 22 oktober 2008

Tampa tog efterlängtat seger
NHL Tampa Bay Lightnings fullständiga helronovering har kanske varit det största samtalsämnet inför årets NHL-säsong.
Nye coachen Barry Melrose har tvingats se sitt nya lagbygge falla i match efter match, utan någon egentlig förklaring till de tunga nederlagen.
Inatt kom lagets kanske viktigaste och mest efterlängtade seger mot Atlanta - efter att lagkaptenen Vincent Lecavalier avgjort med sitt matchvinnande 3-2-mål.
– Misslyckande är inget alternativ. Framgång är vad vi kommer att uppnå här, sade den före detta NHL-spelaren och nye delägaren Len Barrie när han och Hollywoodproducenten Oren Koules tog över Tampa Bay Lightning i somras.
Inför nattens match gick ryktena om att coach Melrose skull sitta löst - något han inte var pigg på att kommentera.
– Jag hade gärna tagit en enklare seger, 7-0 eller så. Men det här var antagligen en väldigt viktig seger eftersom vi tvingades jobba oss tillbaka efter och vinna efter att ha gett upp en 2-0-ledning, säger Melrose till AP.
Inte där än
Med nästan tjugo nya namn i truppen efter lagets helrenovering inför säsongen, blev man en stor förhandsfavorit till Stanley Cup. Stordåd förväntades direkt av laget, där man hoppades på att framträdande spelare som Ryan Malone, Radim Vrbata och Andrej Meszaros - skulle göra laget till en vinnare igen.
På isen har ännu inte den stora spelaromsättningen lett till några större framgångar. Det är ännu tidigt på säsongen och att få ihop ett fullt fungerande lagbygge tar tid. Tampa är inte där än, och om man lyckas få ihop ett lika bra lag på isen som man har på pappret - går man lätt till slutspel i år.
Mark Recchi och Vaclav Prospal gjorde de övriga två målen för Tampa Bay. I Atlanta stod Colby Armstrong och Todd White för målskyttet.
Rookie-spelaren Steven Stamkos går ännu poänglös efter sex spelade matcher. Inatt fick han dock bra betyg och var en av lagets bästa spelare i hemmalaget.
tisdag 16 september 2008

Niitymäki missar säsongsinledningen
NHL Philadelphia Flyers burväktare Antero Niittymäki, 28, missar säsongsinledningen. En nyligen opererad höft gör att han nu tvingas vila fyra till sex veckor.
Säsongen 2006/07 var han Flyers försteval i målet. Martin Biron värvades till klubben förra säsongen, och sedan dess har Niitymäki tvingats se sig som back-up i laget.
Den storformen han visade i Turin 2006 då han tog OS-silver med Finland, har han själv sagt kan komma att återvända - om han bara får spela fler matcher än förra säsongen.
Då vaktade Niittymäki Flyers mål i 28 matcher.
Som back-up till Biron blir troligtvis 26-årige Scott Munroe, som förra säsongen stod 36 matcher för Philadelphia Phantoms i AHL. Han vann då 18 av sina starter.
lördag 6 september 2008

Gaboriks värde stiger alltmer
NHL Minnesota Wilds slovakiske stjärna Marian Gaborik kan bli unrestricted free agent efter den stundande säsongen. Något klubben vill undvika. Gaborik själv känner ingen oro och njuter av att vara eftertraktad.
– Jag har ingen brådska, säger 26-åringen på klubbens hemsida.
Marian Gaborik gjorde 42 mål förra säsongen, där också poängproduktionen blev nytt klubbrekord i Minnesota Wild. 83 poäng på 73 matcher blev facit för den snabbskrinnande slovaken, där nu marknadsvärdet höjts avsevärt gentemot förra säsongen.
Efter den här säsongen kan nu Gaborik bli unrestricted free agent, vilket gör att klubben får börja förhandla om ett nytt kontrakt - så snabbt som möjligt.
Minnesota som inte har några givna offensiva talanger i organisationen, vill alltså nu börja förhandla med Gaborik, där klubben redan i somras begav sig till slovakens hemstad för att försöka övertyga att Minnesota är den bästa tänkbara klubben att spela i.
7,5 miljoner
Än så länge har Gaborik inte bestämt sig om en eventuell fortsättning i Wild.
– Organisationen har behandlat mig bra och jag har sagt till min agent att jag kan tänka mig att stanna i klubben, så vi kommer att försöka göra allt för att få till en affär. Men skulle det inte hända så har jag fortfarande ett år kvar på kontraktet och jag vet vilka valmöjligheter jag har som free agent, säger Gaborik.
– Jag har ingen brådska. Helst av allt vill jag fokusera på hockey just nu, fortsätter han.
Minnesota Wild vill helst av allt ha Marian Gaboriks namnteckning på ett långtidskontrakt innan säsongen startar om en månad. Den kommande säsongen kommer han att tjäna osannolika 7,5 miljoner dollar.
torsdag 4 september 2008

Chelios siktar mot OS 2010
NHL 46-årige Chris Chelios håller fortfarande. Inom kort skriver han på ett nytt ettårskontrakt för Stanley Cup-mästarna Detroit Red Wings.
– Vi är i huvudsak överens, säger klubbdirektören Ken Holland till MLive.com.
Detroit sa tack och adjö till den tjeckiske stjärnmålvakten Dominik Hasek, 43, efter den senaste mästartiteln i NHL i somras. Men en annan veteran i Detroit väljer nu alltså att fortsätta. Chris Chelios, 46 år, drömmer och siktar nu mot OS i Vancouver 2010.
Chelios spelade sitt första vinter-OS för USA i Sarajevo 1984.
– När han kommer till Detroit nästa vecka skriver vi under kontraktet, säger Detroits klubbdirektör Ken Holland.
Säsongen för Detroit inleds den 9:e oktober på hemmaplan mot NY Rangers.

Snart drar allvaret igång
NHL Ännu en hockeysäsong står inför dörren. NHL:s träningsläger drar inom kort igång, och kvar finns fortfarande stora frågetecken i laguppställningar, formationer och mycket mer. Den stora frågan är som vanligt: - Vem tar hem Stanley Cup? Vilket också som vanligt är en helt omöjlig fråga att svara på.
Låt oss då istället koncentrera oss på nuläget. Årets säsong inleds i Europa i år,
med matcher i Stockholm och Prag - där matchen mellan nyomkastade Tampa Bay och NY Rangers blir startskottet för en av de mest intressanta säsongerna på många år.
Tampa Bay som i år värvat friskt och i princip byggt upp ett nytt lag i jämförelse med fjolårssäsongen, har i år mycket att bevisa för resten av ligan - och framförallt för sig själva.
NHL-premiären i USA går av stapeln den 9:e oktober, då de regerande Stanley Cup-mästarna Detroit möter Rangers på hemmaplan. Den matchen om någon kommer få taket att lyfta i Joe Louis Arena.
Sundin tvekar
Intressanta namn finns just nu också på free agents-listan. Teemu Selänne har som sagt tackat ja för ännu ett år, men har ännu inte i skrivande stund skrivit på något kontrakt, detta beroende på att Anaheim behöver rensa i kassan för att göra plats åt den målhungrige veteranen.
Anaheim som förra säsongen aldrig fick igång maskineriet kommer i år till start med en mycket välutformad laguppställning - och jag är säker på att man är mycket mer taggade på att vinna i år, mot vad man var ifjol.
Man har värvat tvåvägscentern Brendan Morrison från Vancouver, där klubben nu hoppas på att just han kommer att fylla publikfavoriten Andy McDonalds gamla plats.
McDonald tvingades förra säsongen gå till St Louis, i och med att Anaheim behövde
plats under löntetaket, då Scott Niedermayer och Teemu Selänne inte kunde bestämma sig om fortsatt spel.

(Fortsätter Mats Sundin spela?)
Mats Sundin tvekar om fortsatt spel, och är kanske den mest eftertraktade spelaren på free agents-marknaden. Sundin berättar till hockeyexpressen.se att han under sommaren bollat med tanken att sluta med hockeyn. Och att ta ett beslut är inte det lättaste enligt honom själv.
Vad skiljer den här gången från de tidigare?
- Det är väl att jag blivit lite äldre tänkte jag säga, haha.
- Andra gånger har jag nog inte tänkt så här fördjupat kanske utan mest varit lite less efter en säsong. Speciellt om man har missat slutspel och inte vetat om man orkat ladda vidare.
- Som det känns nu måste jag känna om jag verkligen orkar träna och lägga ned den tid mentalt som det krävs för att spela i NHL på absolut elitnivå. Då krävs det en viss träning.
- Att beslutet drar ut på tiden beror på att jag inte är 25 år längre. Jag är 37 och behöver värma upp i 30–40 minuter före varje träning för att kroppen ska bli varm.
Sundins beslut lär alltså dröja, och det kommer säkerligen att ta långt in på hösten innan han bestämmer sig för en eventuell comeback.
Här följer en lista på alla de som ännu inte har skrivit kontrakt, eller inte har en ny klubbadress.
http://www.eliteprospects.com/free_agent_pool.php?LeagueID=NHL
fredag 13 juni 2008

Ovechkin kung då NHL-galan prisade
* Hart trophy (bäste spelaren enligt hockeyjournalisterna):
Vinnare: Alexander Ovechkin, Washington.
Övriga nominerade: Evgeni Malkin, Pittsburgh, Jarome Iginla, Calgary.
* Lester B Pearson award (Årets spelare, framröstad av spelarna):
Vinnare: Alexander Ovechkin, Washington.
Nominerade: Evgeni Malkin, Pittsburgh, Jarome Iginla, Calgary.
* Calder trophy (bäste nykomling):
Vinnare: Patrick Kane, Chicago.
Övriga nominerade: Nicklas Bäckström, Washington, Jonathan Toews, Chicago.
* James Norris trophy (bäste back):
Vinnare: Nicklas Lidström, Detroit.
Övriga nominerade: Dion Phaneuf, Calgary, Zdeno Chara, Boston.
* Vezina trophy (bäste målvakt):
Vinnare: Martin Brodeur, New Jersey.
Övriga nominerade: Evgeni Nabokov, San Jose, Henrik Lundqvist, New York Rangers.
* Lady Byng trophy (störste gentleman):
Vinnare: Pavel Datsyuk, Detroit.
Övriga nominerade: Jason Pominville, Buffalo, Martin St Louis, Tampa Bay.
* Frank J Selke trophy (bäste defensive forward):
Vinnare: Pavel Datsyuk, Detroit.
Övriga nominerade: John Madden, New Jersey, Henrik Zetterberg, Detroit.
* Jack Adams award (bäste tränare):
Vinnare: Bruce Boudreau, Washington.
Övriga nominerade: Mike Babcock, Detroit, Guy Carbonneau, Montreal.
* Bill Masterton trophy (mest hängivne spelaren):
Vinnare: Jason Blake, Toronto.
Nominerade: Chris Chelios, Detroit, Fernando Pisani, Edmonton
måndag 19 maj 2008

Guldet bärgades till sist
- men inte av Kanada
ISHOCKEY-VM Slutresultatet i VM rynkar egentligen inte mångas pannor. Ett Ryskt guld och ett kanadensiskt silver var ett acceptabelt resultat, om kanske inte ännu mer ett bra resultat för hockeyn. Detta var trots allt det första ryska guldet sedan 1993. Guldmedaljören Ryssland har en intressant framtid framför sig, där nya spelare de senaste två-tre åren har blommat ut till verkliga super-stars.
Se bara på vilken energi Alexander Ovechkin har. 65 mål i NHL och nu ett VM-guld med Ryssland. Han vill spela för att vinna, och visar det.
Rysslands Evgeni Malkin, poängligatvåan i årets NHL var inte med i VM då hans Pittsburgh nu har chans att vinna Stanley cup - ryskt i spetsen där också med andra ord.
Inför OS i Vancouver 2010 kan ett ryskt landslag på pappret bli ett näst intill omöjligt motstånd, där bara Kanada möjligtvis skulle kunna rubba den röda lagmaskinen i den turneringen.
Tionde VM-medaljen
Finland, var favorit trots den bräckliga backbesättningen man ställde på benen i detta VM. Ett brons är absolut inget att skämas för, tvärtom. Skulle finnarna haft fyra-fem NHL-backar med i truppen, hade de med största sannolikhet spelat en VM-final i år.
Bronset var i alla fall Finlands tionde medalj i VM-sammanhang. Ett guld har det blivit, 1995.

(Det blev inget guld i år heller - för Finland)
Det finska spelet var ojämt genom hela VM-turneringen. Man började starkt mot Tyskland, och fortsatta knackigt, där man först fick se ett Finland man är vana att se i de bägge vinsterna mot USA. Mot Ryssland i semifinalen hade man inte mycket att hämta, då man klappade ihop totalt mot de passningskickliga guldmedaljörerna.
Ett stort plus till Finlands Niklas Bäckström, som gjorde en stark turnering, med tanke på att hjälpen av de finska oerfarna backarna inte alltid var den bästa. I bronsmatchen mot Sverige stämde dock allt för den finske stjärnkeepern, då han gjorde de där räddningarna han till vardags gör, i NHL.
4-0 vann Finland bronsmatchen med, då Stefan Liv fick chansen i det svenska målet. Henrik Lundqvist hade känningar i sina knän, och ansåg själv att han skulle klara av en sista match. Det gjorde dock inte Sveriges förbundskapten Bengt-Åke Gustavsson som nobbade Lundqvist och skickade upp honom på läktaren i den sista matchen. Den svenske burväktaren påstås ha blivit förbannad, och det fina samarbetat Gustavsson och Lundqvist haft, kanske rent utav rann ut i sanden efter den incidenten.
Tillbaks till Finlands insats igen, där jag måste framhäva unge Antti Pihlström. AHL-spelaren som har Nashville som nästa klubbadress - kommer med största sannolikhet att slå sig in i truppen till nästa säsong. Han, Mikko Koivu och Tuomo Ruutu är Finlands efterträdare då spelare som Selänne, Peltonen med flera lägger skridskorna på hyllan.
Teemu Selänne har nu redan gjort det, då han spelade sin sista match i landslagströjan, där bronset blev ett vackert avslut på hans landslagskarriär. Om han fortsätter i Anaheim? Ett år till tippar jag på, men det lutar åt ett nej tack, och en fortsättning på det drömliv han har i Kalifornien. "Allt handlar ju inte om hockey", som Selänne själv sa tidigare i år.
Klarade hedern
En stor heder åt Sverige som klarade av att sluta bland de fyra bästa, då de på förhand totalt dömts ut som förhandsfavoriter.
Tjeckien föll på målsnöret och Slovakien klarade hedern då man spelar A-VM också nästa år.
USA föll mot sitt i turneringens jämnaste motstånd Finland, och kan inte klandras för en dålig insats.
Nästa år bär det iväg till Schweiz. Turneringen börjar lite tidigare än vanligt, vilket gör att vi säkerligen kommer att få se mindre utav NHL-spelarna. Den ryska inhemska hockeyn börjar bli bäst i Europa, och jag tror på förhand att den ryska lagmaskinen kanske lägger ett till VM-guld på meritlistan - redan nästa år.
All-Star femman i VM 2008:
Målvakt: Evgeni Nabokov, Ryssland
Backar: Mike Green, Kanada, Tomas Kaberle, Tjeckien.
Forwards: Dany Heatley, Kanada, Alexander Ovechkin, Ryssland, Rick Nash, Kanada.

Den ryska maskinen har återvänt
...Ryssland slog Kanada i VM-finalen
ISHOCKEY-VM Ryssland vände och vann årets VM-final mot Kanada. Ryssland låg under med 4-2 långt in i den tredje perioden, innan Alexei Tereshenko och Ilya Kovalchuk kvitterat finalen, där sedan Kovalchuk med sitt andra mål för kvällen stänkte dit segermålet på övertid. VM-arenan i Quebéc tystnade, och sensationen var ett faktum. Den röda maskinen var tillbaka.
Rick Nash hade innan segermålet sprättat upp pucken på läktaren - och domarna stod för matchens mest känsliga utvisning. In på banan kom Rysslands Sergei Fedorov, Alexander Ovechkin, Ilya Kovalchuk och Alexander Semin.
Ovechkin passade, Kovalchuk siktade - och pucken satt säkert i krysset bakom Cam Ward i kanadensarnas mål. 4-5 till Ryssland i power-play och guldet var bärgat.
Förbannelse
Finalen erbjöd allt en final ska ha. Fart, mål, märkliga vändningar och framför allt spänningen som uppkom då Ryssland gick från underläge 2-4 till seger med 2-5.
Att en värdnation i ett ishockey-VM inte hade vunnit på 22 år, tillät sig inte Kanada tänka på desto mer innan matchen. Efteråt var det andra miner.
Hemmaförbannelsen, ja den håller fortfarande i sig.
Värdnationen Kanada har gått från klarhet till klarhet under hela VM, men när det verkligen gällde lyckades lönnlöven inte hålla Ryssland bakom sig.
Dany Heatley blev utsedd till turneringens mest värdefulla spelare, ett pris han mottog, men vägrade bli fotograferad med.
Rysslands storspelande Evgeni Nabokov i målet blev uttagen till All-Star femman i VM, och var tagen av att vinna guldet.
- Otroligt. Jag vet inte om jag någonsin upplevt något liknande. Jag är så stolt över hur killarna krigar sig tillbaka och aldrig ger upp. Det är en enormt skön känsla, säger Rysslands storspelande målvakt Jevgeni Nabokov till svenska TV 6.
Också gamla legendarer som Vjatjeslav Fetisov och Vladislav Tretjak var tagna av guldvändningen.
- Vårt land har fått nya hjältar i dag. Alla tittade på matchen. Helt otroligt. Jag är gladast i världen just nu, säger Fetisov.
Guldet var Rysslands första sedan 1993.
söndag 11 maj 2008

Leino till Detroit Red Wings
NHL Ville Leino utsågs till årets Spelare i den finska ligan, efter en kanonssäsong då han stod för 28 mål och 49 assist på 55 matcher.
I årets finska VM-trupp fick han inte plats. Som plåster på såren, har han nu skrivit på ett ettårskontrakt med självaste Detroit Red Wings.
24-årige Leino har aldrig genomgått någon NHL-draft, och han har hållit till enbart i den finska ligan under sin karriär - där han representerat klubbarna Ilves, HPK och nu senast Jokerit.
torsdag 8 maj 2008

Norge vidare till andra rundan
...Slovakien kvalar
ISHOCKEY-VM Norge fixade inatt VM:s hittills största sensation, då man vann över Tyskland med 3-2. Därmed tog man sig till den andra slutspelsrundan i årets hockey-VM, och möter redan i kväll Kanada.
- Det känns helt otroligt att vinna den här matchen. Vi var inställda på att spela nedflyttningshockey - men nu får vi kanske spela kvartsfinal istället om vi fortsätter spela bra. Helt otroligt, säger den unge norske centern Mathis Olimb till iihf.com.
Slovakien slutade i och med Norges seger över Tyskland, sist i gruppen, och tvingas nu kvala mot Slovenien, Frankrike och Italien om en plats till nästa års världsmästerskap.
För Sveriges del ser läget något ljusare ut efter förlusten mot Schweiz tidigare i veckan. Rangers förstekeeper Henrik Lundqvist spelar redan i kväll mot Danmark. Ett Sverige fullt av NHL-återbud, lär i år nå en kvartsfinal. Men någon medalj tror jag inte man kan hoppas på, trots förstärkningen av Lundqvist.
Så spelas fortsättningen i VM 2008:
Grupp E
Schweiz 2 2 0 0 0 6-3 6p
Ryssland 2 1 1 0 0 9-5 5p
Tjeckien 2 1 0 1 0 9-7 4p
Sverige 2 1 0 0 1 8-9 3p
------------------------------
Vitryssland 2 0 0 0 2 6-8 0p
Danmark 2 0 0 0 2 3-9 0p
Matcher grupp E:
To 8.5.
22.00 Sverige-Danmark
02.00 Schweiz-Tjeckien
Fr 9.5.
20.00 Ryssland-Vitryssland
Lö 10.5.
19.30 Tjeckien-Vitryssland
23.30 Ryssland-Sverige
Sö 11.5.
20.00 Danmark-Schweiz
02.00 Sverige-Tjeckien
Må 12.5.
20.00 Schweiz-Ryssland
02.00 Vitryssland-Danmark
Grupp F
Kanada 2 2 0 0 0 12-4 6p
Finland 2 1 1 0 0 8-3 5p
Norge 2 1 0 1 0 5-5 4p
USA 2 1 0 0 1 8-5 3p
------------------------------
Tyskland 2 0 0 0 2 3-8 0p
Lettland 2 0 0 0 2 0-11 0p
Matcher grupp F:
To 8.5.
22.30 Kanada-Norge
02.15 USA-Tyskland
Fr 9.5.
18.30 Finland-Lettland
Lö 10.5.
22.30 Tyskland-Kanada
Sö 11.5.
18.30 Norge-Lettland
22.30 Finland-USA
Må 12.5.
18.30 USA-Norge
22.30 Kanada-Finland
02.15 Lettland-Tyskland

Fedorov är inte slut än
...Capitals vill skriva nytt kontrakt
NHL Många ansåg att veteranen och ryssen Sergei Fedorov hade tagit sina sista skär. Men traden från Columbus till Washington i vintras, gav en nytändning, som vi bara inte såg i klubblaget utan också nu i landslaget. Fedorov är just nu ledaren i det ryska VM-lag som förväntas ta medalj i årets världsmästerskap.
Den 38-årige ryssen övertygade så pass mycket så att Capitals nu är intresserade av att skriva ett nytt kontrakt.
– Om han vill fortsätta spela och vi har råd med honom så är jag säker på att vi kan lösa det, säger Capitals ägare Ted Leonsis till Washington Post.
Om Fedorov erbjuds nytt kontrakt lär det vara för en betydligt mindre summa, än de sex miljoner dollar han tjänade under den gångna säsongen.
På 68 matcher för Columbus och Washington svarade Fedorov i år för elva mål och 30 assist. En väl godkänd notering för en gammal krigare.

Nu börjar VM - på allvar
…första gruppspelsomgången avklarad
ISHOCKEY-VM De tre första gruppspelsmatcherna har nu avverkats i årets upplaga av ishockey-VM. Halifax och Quebéc i Kanada står som värdar för landets i historien tredje världsmästerskap. Förhandsfavoriterna Kanada, Ryssland, Finland och USA, har motsvarat förväntningarna och ger sig nu in i turneringens andra skede. Ryssland ser hungriga ut, Finland bättre och bättre och Kanada som jagar ännu en medalj i VM-sammanhang, har redan guldsmak i munnen.
Den tidiga gruppfinalen mellan USA och Kanada blev VM:s första värdemätare. Ett USA som alltför ofta känns som en out-sider, trots att man år efter år placerar sig, låt oss säga, bland de sex bästa – visade att man kommer att bli att räkna med i fortsättningen. Tufft är dock att förstemålvakten i USA Tim Thomas nu finns på skadelistan. Hoppet om målvaktsposten står nu till Craig Andersson från Florida Panthers och den ryska ligaspelaren Robert Esche.
Kanadensisk stjärntrio
Stjärnspelare råder det ingen brist på i den här turneringen, där den kanadensiska stjärntrion med Dany Heatley, Ryan Getzlaf och Rick Nash visat upp sig från sin absolut bästa sida. Ryssen Alexander Semin och Finlands Mikko Koivu har överraskat, och har vuxit match efter match.
De små rinkarna gynnar framförallt NHL-lirarna, där anpassningsproblem till liten eller stor rink i år knappt existerat.
Vad gäller Finland, så har förbundskapten och kanadensaren Doug Shedden, infört en alltmer nordamerikansk hockey i laget, där nu många tror att just den taktiken ska kunna ta laget långt i turneringen. Finlands resultat de två senaste åren är en skön syn, trots att guldmedaljerna uteblivit. Silver i OS 2006, VM-brons 2006 och finalförlust mot Kanada förra året, är ett tecken på att det kan bli medalj i år igen. Det enda som oroar är backsidan. Klarar finnarna att hålla slottet rent framför Niklas Bäckström – kan det bli medalj i år igen. Dessutom anslöt den självklara ledaren Saku Koivu till laget tidigare i veckan, vilket gör forwardssidan ännu vassare.
Moviestar
Finsk hockey influeras som sagt idag av den nordamerikanska - på samma sätt som många andra länder tar efter den finska målvaktsskolan. På tal om att influeras, se bara på Olli Jokinen i intervjuer – där han alltmer börjar låta som en ingjuten äldre amerikansk moviestar.
Då vi pratar om förhandsfavoriter får vi heller aldrig glömma Tjeckien. I ett lag där underskattade Buffalo-spelaren Ales Kotalik med några av Phoenixspelarna, Martin Hanzal och Radim Vrbata – helt klart kan ruska om både ett och annat försvar bland toppnationerna. En liten varning för Tjeckien alltså, som med rätt motstånd i kvarten, kan gå hela vägen till final – om bara marginalerna i år hittar rätt.
Mitt tips till medaljerna blir:
Guld – Kanada
Silver – Ryssland
Brons – Tjeckien
måndag 28 april 2008

Dallas har hittat storformen
...och Pittsburgh tog viktig seger mot Rangers
NHL Dallas Stars ångar på i Stanley Cup. Inatt vann man den andra matchen i rad mot San Jose. Kvartsfinalsserien leder Dallas nu med 2-0 i matcher. I nattens möte visade Brad Richards vägen med ett mål och hela tre assists. Niklas Hagman visade målhunger och stod för två stycken i den tredje perioden.
Den tredje perioden slutade 4-0 till Dallas, som blev knock-outen för San Jose.
-Vi gjorde en fantastisk sista period, nu måste vi fortsätta spela lika bra hemma, säger Mike Modano till AP.
Marty Turcos form håller i sig, då han fick slita för sina 29 räddningar i Dallas-kassen.
Målvaktsduell
Pittsburgh Penguins vann inatt med 2-0 mot New York Rangers, och leder nu också med 2-0 i matcher. Det blev en målsnål tillställning då de bägge burväktarna Marc-Andre Fleury i Pittsburgh och Henrik Lundqvist i Rangers storspelade.
Härnäst väntar två hemmamatcher för Rangers, som nu är piskade att vinna för att man över huvud taget ska kunna slåss om en semifinalplats.
Kvartsfinalsserien i Stanley cup:
Pittsburgh Penguins - New York Rangers 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)
Pittsburgh leder med 2-0 i matcher
33.55 J. Staal 1-0 (R. Whitney, E. Malkin)
59.43 A. Hall 2-0 (S. Gonchar, R. Scuderi) öppet mål
San Jose Sharks - Dallas Stars 2-5 (1-1, 1-0, 0-4)
Dallas leder med 2-0 i matcher
10.13 J. Pavelski 1-0 (C. Rivet, J. Cheechoo) pp.
15.37 M. Ribeiro 1-1 (B. Morrow, M. Nordström)
34.54 M. Michalek 2-1 (B. Campbell, C. Rivet)
40.32 B. Richards 2-2 utan assist
43.39 M. Modano 2-3 (S. Zubov, B. Richards) pp.
53.55 N. Hagman 2-4 (B. Richards, L. Eriksson)
58.45 N. Hagman 2-5 (B. Richards) tom bur